Annons

Wuhanlabb: Vi har tre coronavirus

Ett laboratorium i Wuhan i Kina, staden där covid-19 först bröt ut, har tre levande stammar av coronavirus från fladdermöss, enligt institutets chef.
Som mothugg till anklagelser från USA betonar hon dock att ingen stam matchar det coronavirus som orsakat pandemin.
Kina • Publicerad 24 maj 2020
En anställd arbetar med tester av coronaviruset på ett tillfälligt laboratorium i Wuhan, i början av februari. Arkivbild.
En anställd arbetar med tester av coronaviruset på ett tillfälligt laboratorium i Wuhan, i början av februari. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP /TT

Wang Yanyi är chef för det virologiska institutet och säger i en intervju med statliga CGTN att laboratoriet har "isolerat och erhållit visst coronavirus från fladdermöss".

Men de skiljer sig från det nya coronaviruset, sars-cov-2, enligt Wang Yanyi.

Annons

– Nu har vi tre levande stammar av virus. Men deras högsta likhet med sars-cov-2 går endast upp till 79,8 procent, säger hon.

Ett av forskarlagen på institutet har undersökt coronavirus sedan 2004 med fokus på att spåra sars, stammen bakom det stora virusutbrottet för runt 17 år sedan.

– Vi vet att hela arvsmassan från sars-cov-2 endast är 80 procent lik den från sars. Det är en uppenbar skillnad, säger Wang Yanyi.

Rykten om spridning

Forskare tror att det nya coronaviruset, som fått land efter land att stänga ned, kommer från fladdermöss och att det spred sig till människan via ett annat djur.

Ändå har konspiratoriska rykten om att viruset läckt från laboratoriet i Wuhan cirkulerat. I och med att USA:s president Donald Trump och landets utrikesminister Mike Pompeo sade sig ha belägg för att viruset kom från labbet befästes ryktet till en teori.

Världshälsoorganisationen WHO har sagt att det inte finns några bevis bakom påståendet som organet kallar "spekulativt".

"Ren fabrikation"

Laboratoriechefen Wang Yanyi säger i intervjun att anklagelserna är "ren fabrikation".

Institutet fick in de första proven av det då okända viruset först den 30 december, säger hon.

– Faktum är, att precis som alla andra, så visste vi inte ens att viruset fanns. Hur skulle det ha kunnat läcka från vårt labb om vi inte har haft det.

Fakta: Sars-cov-2

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt mellan människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller bekräftat effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons