1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Zelmerlöw: Det är en väldigt märklig låt

Måns Zelmerlöw kommer tillsammans med Lill Lindfors att sjunga hennes klassiska vinnarlåt från 1966 när Melodifestivalen Hall of Fame firas.
Men "Heroes"-artisten har en viktig utmaning framför sig, innan det är dags för direktsändning.
Lill Lindfors och Måns Zelmerlöw kommer att uppträda med låten "Nygammal vals" i Andra chansen.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Christer Björkman är senior producent för Melodifestivalen.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Lill Lindfors och Måns Zelmerlöw under det första publika genrepet i Eskilstuna.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Lill Lindfors och Svante Turesson tog hem Sveriges första medalj i Eurovision Song Contest 1966 med låten "Nygammal vals", när bidraget slutade på en andraplats i den europeiska musiktävlingen.

Nu kommer Lill Lindfors att framföra låten igen, den här gången tillsammans med Sveriges senaste Eurovisionvinnare. Uppträdandet är en del av Melodifestivalen Hall of Fame.

– Vi har väldigt roligt tillsammans på scenen, det enda är att det är väldigt mycket text i den här låten, säger Måns Zelmerlöw och fortsätter:

– Det är en väldigt märklig låt, kan man tycka. Vi pratade nyss om vad den handlar om och den bygger på en HC Andersen-historia, vilket jag inte hade fattat förrän nu.

"Skådespelarinslag"

Lill Lindfors tävlade bara en gång i Melodifestivalen, men efter Herreys seger 1984 var hon programledare för Eurovision Song Contest när tävlingen arrangerades i Göteborg. Där skrev hon bland annat svensk tv-historia genom att tappa kjolen när hon gjorde entré.

TT: Hur känns det att vara tillbaka på Melodifestivalscenen?

– Jag känner inte så riktigt, det är som ett skådespelarinslag. Det är jätteroligt, men jag känner inte riktigt att jag är med i Melodifestivalen, säger Lill Lindfors.

Flera artister som har blivit invalda i Melodifestivalen Hall of Fame kommer att uppträda – bland andra Siw Malmkvist, Alcazar, Loreen och After Dark.

– Vi kommer att gå tillbaka hela vägen till början, 50- och 60-talet med Siwan och de här klassiska divorna som sjunger sina hits, säger Christer Björkman, senior producent för Melodifestivalen.

"Är helt säker"

Även i framtiden kommer SVT att satsa på liknande nostalgiframträdanden i Melodifestivalen. Lill Lindfors ser ut att ha chans på ytterligare en statyett tack vare kjolhistorien.

– Det ögonblicket är ett minne i sig, jag skulle bli väldigt förvånad om det inte blev invalt. I framtiden är det tittarna som bestämmer, men jag är helt säker på att det kommer att bli nominerat, säger Christer Björkman.