1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Högre andel äldre får rösta nu om kommunfrågan än 2009

Förra folkomröstningen 2009 var andelen unga röstberättigade större än i år. I båda kommunerna har det blivit större andel över 65 år som är röstberättigade.
Carl Lönegård, 22 år från Färjestaden är en av alla unga röstberättigade på Öland. Förra folkomröstningen, 2009, var det större andel av hans åldersgrupp, 18-29 år som var röstberättigade.
Foto: Maria Alåsen

För tio år sedan blev svaret ja i Borgholms kommun medan de som hade röstat i Mörbylånga kommun var tydliga med att de inte ville slå ihop kommunerna.

Det var inte med stor marginal som nej-sidan vann 2009. Ja-sidan förlorade med sina 41,1 procent av rösterna och Nej-sidan vann med 56 procent av rösterna.

Det var fler som röstade på södra Öland än på norra. I Mörbylånga kommun var deltagandet 60 procent och i Borgholms kommun 52 procent.

När det nu är dags för en ny folkomröstning ser demografin på ön lite annorlunda ut. Andelen över 65 år och äldre av de röstberättigade har ökat i de båda kommunerna.

Tidigare har det diskuterats om frågan om identitet med norra eller södra Öland kan påverka hur man ställer sig till en sammanslagning. Fler inflyttade unga som pendlar till arbete i Kalmar eller annan ort kanske identifierar sig med att de bor på Öland och inte i en specifik kommun, uttryckte Sverker Lindblad, huvudsekreterare i den statliga kommunutredningen.

Carl Lönegård som är en av Ölands unga röstberättigade tror att det spelar större roll hur länge man bott på Öland.

– Det är klart att om man har bott på Öland hela sitt liv så vet man vad man har och om det har fungerat, säger Carl Lönegård.

Själv ska han inte rösta eftersom han ska flytta.

– De som bor kvar får rösta om det.

Joel Schäfer, politiker i Borgholms kommun som står på Nej-sidan.
Foto: Maria Alåsen

Joel Schäfer är aktiv inom Nej-sidan och han tror att ålder kan spela in i hur man röstar.

– Jag tror att det kan påverka hur man röstar men jag känner inte till någon forskning om det. Det kan vara så att man som äldre vill ha mer fakta inför ett ställningstagande. När man är ung kan man vara lite mer spontan i sina beslut och gå på känslor.

Eva-Lena Israelsson JA-sidan

Eva-Lena Israelsson kampanjar för ja-sidan och hon tror att åldersfördelningen kan påverka resultatet.

– De som är på serviceboende kan rösta också med ambulerande röstmottagare, svårt att säga egentligen om ålder påverkar resultatet. Kanske att det är svårare att få yngre att gå och rösta så då kan ju valdeltagandet bli bättre om det är fler äldre som är röstberättigade.