1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nu blommar det inför 200-årskalaset – men vårens firande hotat

Nu blommar krokusen som planterades i höstas, men Mörbylångas 200-årsfirande kom av sig med corona-pandemin. Påskäggsorienteringen på långfredagen är inställd, men än planeras för sommaren
I höstas planterades 130 000 krokuslökar som nu slingrande blommar längs infarten till 200-årsfirande Mörbylånga. ”Vi valde lökar som blommar i tio år”, säger Sandra Brunsberg från trädgårdsgruppen.
Foto: Pia Olofsson

– Vi är bekymrade, men firandet är inte så viktigt i sammanhanget. Det viktigaste är att folk håller sig friska, säger Sandra Brunsberg från trädgårdsgruppen, en del av alla som engagerar sig i firandet av sin köping.

Föreningar, näringsliv och Mörbylånga kommun har gått samman för att fira och hålla i olika evenemang under året. Mörbylånga är dessutom utsedd till årets Ölandsby av Ölands skördefest i år.

Firandet som började på nyårsafton skulle gå in i en mer intensiv fart i påsk.

”Vi är bekymrade , men firandet är inte så viktigt i sammanhanget. Det viktigaste är att folk håller sig friska”, säger Sandra Brunsberg från trädgårdsgruppen
Foto: Pia Olofsson

– Det står och väger. Vi diskuterar om vi får ha Valborg och invigningen av Öland spirar. Vi i Södra Ölands trädgårdsvänner har ställt in alla våra föreläsningar. Det går inte, folk vill inte utsätta sig för risksituationer. Många av våra medlemmar är riskgrupper, säger hon.

Mörbylånga blomstrar och ler är en paraplyorganisation för 18 föreningar i Mörbylånga som ansvarar för en del av aktiviteterna under jubileumsåret 2020.

– Vi har inte tagit beslut i någon riktning ännu utan inväntar vissa besked, säger Calle Nyquist, ordförande för Mörbylånga blomstrar och ler.

200 år skyltas det vid Mörbylångas infart. För 200 år sedan bestämde kungen att Mörbylånga skulle bli köping nere vid vattnet. Beslutet kom i ett brev till landshövdingen på Öland den 13 oktober 1820 – något som ska firas i oktober 2020 är planen. Då var redan den medeltida kyrkbyn 800-900 år gammal.
Foto: Pia Olofsson

Organisationen ansvarar för bland annat Valborg, nationaldagen, Öland spirar och invigningen av Årets Ölandsby vid skördefesten samt jul på torget 2020. Det planeras också för ett speciellt firande själva födelsedagen 13 oktober då kungens brev om att Mörbylånga blivit köping kom 1820.

Även Mörbylånga kommun ansvarar för vissa evenemang, berättar näringslivsutvecklare Susanne Bredesjö Budge. Däribland ett stort tårtkalas den 17 juli i samband med Mat i världsarvet den 16-17 juli. Hur tidigt man måste ställa in beror bland annat på hur många som är inblandade och evenemangets kostnad, men i detta fall handlar det inte om stora kostnader, enligt henne.

– Vi jobbar på och utgår från att det kommer att äga rum, men vi kanske inte vet förrän första juli om det går att genomföra. Man är ständigt optimist, men det är superknepigt. Man vet i dag inte ens vad som händer i morgon, säger Susanne Bredesjö Budge.

– Vi måste bete oss ansvarsfullt och följa myndigheternas riktlinjer. Men det här är ju jättetråkigt för Mörbylånga. Det är 200-årsjubileum i år. Det går liksom inte skjuta fram det och fira 201-årsjubileum nästa år.

Sandra Brunsberg.
Foto: Pia Olofsson