Annons

Professor i miljöteknik: Spara och återvinn vattnet

William Hogland är professor i miljöteknik och forskar kring hur vattnet används och hur det kan användas annorlunda än idag. Som ett eget experiment försöker han spara så mycket vatten som möjligt hemma i Rälla på Öland.
Kalmar • Publicerad 30 juli 2018
William Hogland, professor i miljöteknik och med en doktorand i vattenresurslära, tror att det är viktigt att lära barn att inte slösa på vatten.
William Hogland, professor i miljöteknik och med en doktorand i vattenresurslära, tror att det är viktigt att lära barn att inte slösa på vatten.Foto: Emil Karlsson

William Hogland, professor i miljöteknik och med en doktorand i vattenresurslära, har sedan en tid tillbaka utfört ett experiment hemma i Rälla på Öland. Experimentet går ut på att försöka minska vattenförbrukningen så mycket som möjligt i vardagslivet.

– Det har blivit tydligt på senaste tiden att vattenresurser är något vi måste vara försiktiga med. Det jag gör hemmavid, att bland annat, använda duschvatten till blomvattning gör jag för att uppmärksamma vad privatpersoner kan göra för att spara på vattnet hemma.

Annons

Utöver att fylla duschgolvet med hinkar tipsar William Hogland även om att det i många fall går bra att tvätta exempelvis kalsonger och trosor i samband med att man duschar. Att skölja grönsaker och att diska i vattenbaljor istället för under rinnande vatten. Men han förklarar även att det vatten privatpersoner använder till dagligt bruk är en mycket liten del av allt vatten som används.

– Cirka 70% av allt vatten går till jordbruk, 20% till industrier och de resterande 10% är det vi använder till mat, duschar och att spola i toaletten. Långt ifrån allt ansvar kan läggas på de privata hushållen men jag tror ändå det är en viktig plats att utgå ifrån.

Enligt William Hogland är det inte heller ett lokalt problem vi har att göra med.

– Någonstans i världen är det torka så att djur, människor och växter dör. På en annan plats orsakar extrema skyfall översvämningar. När vi forskar på ett globalt plan är det sådant vi tänker på, går det att omfördela vattenresurserna så att alla kan tjäna på dem?

Vare sig man ser till medvetenhet av vattenresurserna på ett globalt eller lokalt plan menar William Hogland att det finns en självklar målgrupp att börja med, barnen.

– Tänk dig att din femåring ger dig en avhyvling för att du låter vattenkranen vara igång när du borstar tänderna. Det är sådant man kommer ihåg och de barnen som lär sig att vara medvetna om vattnets ändlighet kommer bära med sig det hela livet.

Wiliam Hogland förklarar även att det forskas om vilken kvalité det behöver vara på vatten som används till olika ändamål.

– Det vatten som nu används för att släcka bränder runt om i Sverige, behöver det vara drickbart? Hur är det med duschvattnet och det vi spolar ned i toaletten? Vi skulle kanske tjäna på att ha reningsverk som renar vatten i olika grad.

Emil KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons