Annons

Hamiltons kritik fick fart på F1-världen

Sexfaldige formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton kritiserade sina kollegor och F1-sporten för tystnaden kring dödsmisshandeln av George Floyd i Minneapolis.
Då kom stödet.
Formel 1 • Publicerad 1 juni 2020
Lewis Hamiltons kritik fick fart på F1-kollegorna. Arkivbild.
Lewis Hamiltons kritik fick fart på F1-kollegorna. Arkivbild.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Bilderna där den vite polismannen Derek Chauvin lägger sitt knä över halsen på George Floyd, en obeväpnad svart man, som långsamt plågas till döds, har upprört en hel värld.

Lewis Hamilton tyckte dock att F1-världen var alldeles för tyst. I söndags skrev han på Instagram:

Annons

"Jag ser er som är tysta, några av er som är de största av stjärnor är tysta mitt i denna orättvisa. Inte ett tecken från någon i min industri som naturligtvis är en vitdominerad sport, jag är en av de få färgade men jag står ensam. Jag hade trott att ni åtminstone nu hade sett varför det här händer och sagt något om det men ni kan inte stå tillsammans med oss. Nu vet jag... och jag ser er".

Lite senare skrev britten: "Jag står inte tillsammans med er som plundrar och bränner byggnader, men med er som fredligt protesterar. Det kan inte bli lugn och ro förrän våra så kallade ledare genomför förändring".

Då kom reaktionerna. Hamiltons stall Mercedes retweetade det senare och skrev: "Tolerans är en grundläggande princip i vårt stall och vi berikas av mångfald i alla dess former".

Australiske Renaultföraren Daniel Ricciardo kallade på Instagram George Floyds död för en "skam".

"Rasism är ett gift och ska inte adresseras med våld och tystnad utan med sammanhållning och handling".

Ferraris Charles Leclerc skrev på Twitter att han hade känt det "som fel forum och att han var obekväm" med att dela sina åsikter på sociala medier, men insåg "att jag hade fel":

"Jag har fortfarande svårt att hitta ord för att beskriva den vidrighet i några av de videor jag sett på internet. Racism måste mötas med handling, inte tystnad", skrev monegasken och fick medhåll av Williamsföraren George Russell.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons