Annons

Kinhult: "Försöker se det som ett bonusår"

Inget British Open, inget OS – och ingen som vet när det går att börja tävla igen.
Marcus Kinhult deppar inte ihop för det.
Golf • Publicerad 23 april 2020
Marcus Kinhult väntar på att säsongen ska kunna komma i gång igen. Arkivbild.
Marcus Kinhult väntar på att säsongen ska kunna komma i gång igen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Marcus Kinhult står vid puttinggreenen på Skaftö Golfklubb och väntar på att en banarbetare ska klippa klart gräset. Den här veckan skulle Europatouren egentligen ha arrangerat en tävling i Kina och svensken – utsedd till årets golfare i fjol – hade om läget varit normalt haft British Open och kanske också ett OS på schemat framöver.

Men 2020 är inget vanligt år, inte för någon.

Annons

Kinhult konstaterar att han trots allt har det ganska bra där hemma bland kobbar och skär i Bohuslän.

– Det är ett allvarligt läge i världen, men här på Skaftö märker man inte riktigt av det. Jag är mest glad att vi får träna och leva på nästan som vanligt, säger han i telefon till TT.

"Positiva effekter"

Under fjolåret spelade talangen in motsvarande 20 miljoner kronor, så han har inga problem att betala hyran när säsongen är pausad på obestämd tid. Och är man som 24-åringen bara i början av karriären finns det ingen anledning att sörja alltför mycket över en utebliven major eller en framflyttad OS-chans.

I stället försöker Kinhult, nu rankad 90:e i världen, utnyttja det annorlunda avbrottet till att ladda batterierna och samtidigt träna för att i framtiden bli en ännu bättre spelare.

– Man ges tid och möjlighet att göra saker som man kanske inte hinner annars, eller har ro i kroppen att göra. Som att spela med kompisar eller bygga en altan. Och framför allt att förbereda sig för att vara redo när det väl blir dags igen, säger han.

Rent träningsmässigt handlar det förutom själva golfandet om att bygga upp en starkare kropp.

– Jag kör lite tuffare fys, och mer fys. Och jag tycker att jag märker ganska stor skillnad på hur kroppen svarar, när det finns tid att återhämta sig och när det inte är tävlingar varje vecka. Golfsäsongerna går lite i ett annars.

"Lite mer hoppfullt"

Från Europatouren får spelarna ett eller två mejl i veckan med en uppdatering av läget under coronapandemin. Efter otaliga besked om inställda och uppskjutna tävlingar konstaterar Marcus Kinhult att det senaste mejlet i slutet av förra veckan var "lite mer hoppfullt". Som det ser ut i nuläget ska touren återuppta spelet i Newcastle den 30 juli, medan den amerikanska PGA-touren ligger steget före och preliminärt drar i gång redan den 11 juni i Texas.

– Det känns så ovisst allting och det går inte att förutspå någonting. Alla tourer står inför rätt stora beslut som de måste fatta. Det går lite rykten, säger Kinhult.

TT: Som vadå?

Annons

– Att man kanske förlänger Europatouren till att det blir en tvåårig säsong, eller i alla fall 18 månader.

TT: Hur ser du på att börja spela utan publik?

– Det är vad man är van vid lite grann. Jag är ingen publikmagnet, så för mig hade det funkat hur bra som helst, säger Kinhult och skrattar.

– Sedan kanske det skulle vara lite annat att se Tiger (Woods), Brooks (Koepka) och Rory (McIlroy) inför tomma läktare. Men det är några tusen på plats och tittar normalt, medan det är några miljoner som sitter i tv-sofforna. Kan man bara få tv-kameror som sänder så tycker jag att det är "good enough". Det viktigaste är att tävlingarna kommer i gång.

Tills dess tränar Marcus Kinhult vidare, till och med när han blir intervjuad:

– Jag slog några puttar med vänstern nu när vi pratade.

Fakta: Marcus Kinhult

Född: 24 juli 1996.

Klubb: Skaftö GK.

Främsta placeringar på Europatouren: Segern i British Masters förra våren och en andraplats i Nedbank Challenge i höstas.

Inspelade prispengar i fjol: Cirka 20 miljoner kronor.

Världsrankning: 90.

Aktuell: Golfproffs som inte har tävlat på snart två månader på grund av coronapandemin i världen. Utsågs i fjol till årets svenska golfspelare och ses som det stora framtidsnamnet på herrsidan. Hade greppet om en av två svenska OS-platser på herrsidan när de stora golftourerna avbröt allt spel i mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons