1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rekord av David Nilsson – slog tiden från 1983

Pulveriserat svenskt rekord.
OS-gränsen fixad.
David Nilsson motsvarade alla förväntningar – och mer än så.
David Nilsson, Högby IF, vid ett tidigare lopp.
Foto: Carl-Gustaf Nilsson

Olof Palme var statsminister, Berlinmuren stod stabilt på plats och en Piggelin kostade två kronor när Kjell-Erik Ståhl satte sitt svenska rekord i marathon på 2.10.38.

Det har med andra ord hänt en del sedan den där augustidagen i Helsingfors 1983 och det var kanske på tiden att rekordet slogs nu.

Nya tiden lyder 2.10.08.

Och det är David Nilssons namn som står framför.

– Det känns rätt så lugnt, kroppen har varit värre efter andra maror, säger David Nilsson när Barometern når honom på söndagskvällen.

32-åringen hade hoppats på runt tolv grader varmt för att få bästa möjliga förutsättningar att slå rekordet och klara OS-gränsen till Tokyo i sommar. Men det var lite för varmt för att det skulle kännas helt optimalt när han ställde sig på startlinjen på söndagsmorgonen.

– Det var T-shirtväder klockan åtta på morgonen och när det är det brukar det bli lite för varmt för ett marathon. Jag hade gärna sett att det var fem grader kallare och kanske gjorde det att jag var lite försiktigare i början av loppet än jag hade varit annars, säger Nilsson.

Kunde du följa planen för loppet fullt ut?

– Planen var att gå 2.10-2.11 och jag låg på hela tiden och var väldigt nöjd att jag såg att första halvan gick på 65 blankt.

Kände du att det skulle lösa sig då?

– Nja, man vet aldrig när det är maraton. Det är väl först efter 30-35 kilometer som man kan säga det.

Högbystjärnans tid underskred därmed också den internationella OS-kvalgränsen, som SOK:s nomineringsgräns, och räckte till en 18:e plats i loppet där Alayew Atanaw var snabbast av alla på nya banrekordet 2.03.52.

– Jag har väl mest tänkt på det svenska rekordet, det har varit hugget i sten och att göra det med en halvminut känns bra så klart. Jag hoppas att det är klart att jag får åka till OS, men får väl kolla upp det de närmaste dagarna, säger Nilsson.

Tror du att du kan få ett nej från SOK nu?

– Jag kanske känner att det är 80 procent klart och en osäkerhet på 20 procent. Det är klart att man skulle bli lite ledsen om man fick ett nej nu, men det finns fler lopp att springa i så fall, säger David Nilsson.