Annons

Snart besked om avstängda OS-ryssar

I dag klockan 9.00 kommer Idrottens skiljedomstol med sitt utslag angående 39 ryska idrottare som stängts av från OS-deltagande.
Det är dock oklart om de kan få vara med i OS även om de frias.
Sport • Publicerad 1 februari 2018
Alexander Legkov, som blivit av med sina två guld från OS i Sotji, kan få upprättelse i Cas. (Arkivbild)
Alexander Legkov, som blivit av med sina två guld från OS i Sotji, kan få upprättelse i Cas. (Arkivbild)Foto: Anders Wiklund / TT

Internationella olympiska Kommittén (IOK) har extra hårda krav på ryska idrottare som vill vara med i Pyeongchang, där OS invigs om en dryg vecka. Minsta misstanke om dopning har lett till ett nej från IOK. Och de som fått klartecken får tävla under neutral flagg.

IOK stängde i fjol av 43 ryska idrottare från olympiskt deltagande på livstid, för dopningsbrott i samband med OS i Sotji 2014. Deras urinprov ska ha blivit utbytta mot rena prover, enligt den utredning som Michael McLaren tidigare har gjort på uppdrag av antidopningsbyrån Wada.

Annons

Förutom avstängning från OS blev idrottarna av med sina medaljer och resultat från vinterspelen 2014.

Alla utom en av de dömda (bobåkaren Maxim Belugin) har överklagat till Cas där förhandlingarna genomfördes i förra veckan. Tre skidskyttar, som slutat sina karriärer, får vänta på sina förhör i Cas.

Huvudvittnet i Cas-förhandlingarna var visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, som var med via länk. Rodtjenkov var tidigare chef för antidopningslaboratoriet i Moskva men lever i dag i USA under skyddad identitet.

Även McLaren har vittnat.

Klockan 09.00, svensk tid, ska Cas-beslutet tillkännages.

KB/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons