Annons

Speedwaychefen: "Risk att klubbar går i konkurs"

Regeringens beslut om att tillåta tävlingsidrott från den 14 juni får fotbollen att jubla – men beskedet att det måste ske utan publik är ett dråpslag för speedwaysporten i kris.
Mcsport • Publicerad 29 maj 2020
Elitserien i speedway kan inte dra i gång utan publik. Arkivbild.
Elitserien i speedway kan inte dra i gång utan publik. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Medan fotbollen kan dra i gång sina högsta serier utan publik och åtminstone få in intäkter från tv-avtalen är situationen allt mer prekär för den andra stora lagsporten under sommaren – speedway.

Elitserieklubbarna har inga lukrativa tv-avtal att luta sig mot och utan publik på arenorna är intäkterna mycket små. Med restriktionerna kvar som begränsar folksamlingar på över 50 personer kan elitserien inte starta, uppger SVT.

Annons

– Vi måste ha publikintäkterna för att köra igång verksamheten, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande för elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige, till SVT.

Ju längre coronapandemin pågår desto svårare blir det ekonomiska läget.

– Det är jätteallvarligt. Det är stor risk att klubbar går i konkurs och att föreningar ska påverkas långsiktigt, säger Holmstrand.

Han tycker att idrotten missgynnas jämfört med andra verksamheter i samhället.

– Det är klart att det provocerar oss när vi ser att nöjesparker planerar för att öppna om några veckor och ska kunna ta emot tusentals besökare med grunder som att man kan reglera köer och att man vistas utomhus – men det är ju i princip det vi gör också.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons