Annons

Svenskorna hyllas av folket efter bronset

När Sverige vann EM-brons 2011 firades laget stort på Götaplatsen i Göteborg.
På måndag är det dags igen när landslagets bronsmedalj från fotbolls-VM i Frankrike ska firas efter 2–1-segern mot England.
Fotboll • Publicerad 7 juli 2019
Det svenska laget firar med fansen efter att VM-bronset hade bärgats i och med 2–1-segern mot England.
Det svenska laget firar med fansen efter att VM-bronset hade bärgats i och med 2–1-segern mot England.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det kommer att bli oerhört häftigt. Jag har bott i några städer och i Göteborg har jag bott i åtta år, och jag älskar verkligen den staden.Det ska bli fantastiskt kul, då kommer man nästan hem igen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson och fortsätter:

– Det blir också en ny upplevelse för mig. Men jag kan tänka mig att det blir en förlängning av euforin och glädjen som man känner nu. Underbart!

Annons

Spelarna kommer att åka i öppen buss från Gamla Ullevi och anlända till Götaplatsen klockan 18.10.

– Otroligt kul att få åka hem och fira det med hela Sverige, säger Stina Blackstenius.

Men för målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl är tanken på ett firande i Göteborg däremot tudelat efter bronsmatchen.

– Om jag ska vara helt ärlig... Det är kul att träffa svenska folket för man har förstått att det har varit mycket stöd hemma och så där. Men det känns lite jobbigt att jag inte ska vara med barnen, om jag ska vara helt ärlig. Det är lite så att jag våndas över att jag vill åka med barnen till England. Men det är klart att vi vill träffa alla som har stöttat oss.

Du kommer åka med?

– Det tror jag nog att jag blir tvungen till. Men jag känner lite dubbelt där för jag har inte träffat de här på en månad, säger Lindahl och tittar ned på sina barn som hon håller i handen.

Att firandet sker i Göteborg har en enkel förklaring. Sveriges näst största stad är landslagets hemort och man spelar de flesta av hemmamatcherna på Gamla Ullevi.

Enligt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand vet man inte från förbundet hur många som kan tänkas delta på firandet. Men han hoppas på stor uppslutning och en kväll spelarna sent ska glömma.

– Nu ska tjejerna och ledarna få komma hem och ta emot all uppmärksamhet de förtjänar. Det blir nog ett tillfälle de kommer att kunna blicka tillbaka på efter karriärerna, säger han.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons