Annons

Wada vill ha svar på Suns OS-lägerkallelse

Två månader efter att Sun Yang dömdes till åtta års avstängning för dopningsbrott kallades den kinesiske simstjärnan till OS-läger med landslaget.
Simning • Publicerad 24 april 2020
Sun Yang under VM i fjol.
Sun Yang under VM i fjol.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kinesiska medier visar upp listan på namnen som var kallade till träningslägret mellan den 1 april och den 30 juni. Och på den listan finns Suns namn med.

Kinas simförbund tillbakavisar anklagelserna om att ha kallat den avstängde Sun till lägret och säger i ett kort uttalande att listan var felaktig.

Annons

Det lugnar dock inte Internationella antidopningsorganisationen Wada som i ett meddelande till nyhetsbyrån AFP säger att man ska reda ut händelsen.

Den 28-årige Sun, som har världsrekordet på 1 500 meter frisim, fick en lång avstängning eftersom han hade en tidigare avstängning för att ha tagit en förbjuden substans. Den händelsen, 2014, gav bara tre månaders avstängning.

När dopningstestarna knackade på hemma hos honom i september 2018 vägrade Sun att lämna blod- och urinprov, och dessutom slog han sönder ett blodprov med en hammare.

Internationella simförbundet friade Sun, men idrottens skiljedomstol Cas dömde honom till åtta års avstängning.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigheter kring Suns avstängning. Rätt är att Cas gav honom åtta års avstängning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons