Annons

Staten är fel ägare för TV4

Medan spärrar byggs in för att fjärma public service-bolagen från den politiska makten kan TV4 komma att att hamna närmare politiskt inflytande.
Ledare • Publicerad 26 maj 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Snart inom statens hägn?
Snart inom statens hägn?Foto: Bertil Ericson / TT

Samma dag som det meddelades att regeringen ska tillsätta en utredning för att grundlagsskydda public service-bolagen framkom det att statligt delägda Telia förhandlar om ett köp av TV4.

Den kanal som en gång tillkom för att bryta det statliga tv-monopolet kan således komma att kontrolleras av ett bolag där staten är huvudägare.

Annons

Det säger mycket om marknaden. TV4 går bra. Men i takt med att ”linjär-tv” backar är det hos operatörerna - ägarna av fiberkablar - som de ekonomiska vinsterna ligger. Efter utflykter i Centralasien som kantats av korruption och mutskandaler siktar Telia åter in sig på den svenska hemmamarknaden och vill alltså växa inom tv-segmentet.

Så sent som för någon vecka sedan frågade justitieminister Morgan Johansson retoriskt vem som skulle köpa Telia: ”Kina eller Ryssland?”

När det gäller ett förvärv av TV4 försvårar dock det statliga ägandet både för Telia och för staten.

Telia är börsnoterat och regeringens inflytande är därmed begränsat. I en bolagsstyrelse ska exempelvis i teorin ingen företräda sina ägare. Alla ska verka för bolagets bästa. Men samtidigt kan ett köp av TV4 knappast gå igenom utan ett stöd från huvudägaren. Vem minns inte hur hårt Socialdemokraterna kritiserade alliansregeringen för bristande ägarstyrning i samband med kraftjätten Vattenfalls köp av holländska Nuon?

Hur nära kommer staten TV4 om Telia går in som ägare? Ja, när det gäller public service-bolagen ökar avståndet nu mellan politiken och medierna genom att riksdagsledamöter enligt den föreslagna lagstiftningen inte ska få sitta i ägarstiftelsen. Utifrån denna logik - att politiska (populistiska) krafter i en framtid söker inflytande över medierna - blir Teliaägandet problematiskt, även om TV4 till skillnad från public service-bolagen inte omfattas av något tydligt definierat sändningsavtal med staten som exempelvis reglerar nyhetssändningar.

I teorin kan en regering via näringsdepartementet bedriva en aktiv ägarstyrning över Telia där staten har 37 procent av aktierna i syfte att påverka TV4 som i vart fall hamnar betydligt närmare regeringen än SVT och SR. Det gäller exempelvis ordförandeval eller avkastningskrav som skulle kunna påverka TV4.

Även en stat utan populister i regeringen hamnar i svåra målkonflikter med starka ägarband till två konkurrerande etermediebolag. Spänningarna mellan TV4 och SVT är starka redan i dag.

Hur det kan bli. Socialdemokratin oroades när tv-monopolet avskaffades för att den tredje marksända kanalen skulle bli ”4-oktober kanal” (efter datumet då protesterna arrangerade mot löntagarfonderna) för borgerlig opinionsbildning. Nu finns det istället skäl att oroa sig över att rågången mellan staten och tv-kanalen blir alltför kort.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons