1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hälsocentral åter öppnad efter coronasmitta

Hälsocentralen i Torsås stängde på torsdagen sedan man konstaterat att en i personalen bar på coronasmitta.
Patienterna hänvisas i stället till hälsocentralen i Söderåkra.
Senare på eftermiddagen öppnades mottagningen igen.
Det finns ingen skylt om att hälsocentralen är stängd, men den inre dörren är låst.
Foto: Sofia Hedman

Vi har berättat att Hälsocentralens chef Eva-Lotta Johansson stannade hemma efter en resa till ett corona-drabbat område. Hon sa att hon kände sig förkyld och hade därför för säkerhets skull stannat hemma och tagit corona-test.

Hon var inte smittad.

Men en annan anställd på hälsocentralen som också varit på resa gick till jobbet. Att den personen kunde gå till jobbet beror på att regionen lutat sig på råd från Folkhälsomyndigheten som menar att man kan gå till jobbet även om man varit på resa – så länge man inte har symptom i luftvägarna.

Hälsocentralen stängde på förmiddagen för att en personal fått coronasmitta. Patienter kontaktades per telefon och de som kom ändå fick beskedet att det var stängt på grund av att en i personalen fått corona och att man vidtar åtgärder. De fick också och förslag om att åka till vårdcentralen i Söderåkra i stället.

Inne på hälsocentralen sanerade man ytorna genom att spraya och torka av.

Anställda på hälsocentralen ville inte uttala sig för media, utan hänvisade till ledningen. Eva-Lotta Johansson hänvisade i sin tur vidare uppåt i hierarkin.

Johan Rosenqvist på hälso- och sjukvårdsförvaltningen bekräftade på förmiddagen att hälsocentralen stängts på grund av coronainfektion. Han vill däremot med hänvisning till patientsekretess säga något mer konkret än att medarbetare har varit i kontakt med smittad person.

Sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist håller hårt på patientsekretessen.
Foto: SUVAD MRKONJIC

– Det är anledningen till att vi stängt. Jag kan däremot inte på grund av patientsekretess uppge om det är en anställd eller om det är en patient.

Men vi har fått bekräftat från anställd på regionen att det är en i personalen.

– Om ni fått uppgift från någon annan, så får det stå för den personen. Vi kan inte och vi kommer inte berätta vem personen är eller var vederbörande arbetar, säger John Rosenqvist.

quote
De personer som varit i kontakt med den smittade kommer att kontaktas av smittskyddet. De bedömer sedan – utifrån hur kontakten sett ut – vilka åtgärder som ska vidtas.

Regionen söker nu efter personer som den smittade varit i kontakt med.

– Nu pågår kontaktspårning som utförs av smittskyddet. De personer som varit i kontakt med den smittade kommer att kontaktas av smittskyddet. De bedömer sedan – utifrån hur kontakten sett ut – vilka åtgärder som ska vidtas. Det kan handla om provtagning om man misstänker att smitta överförts. Det avgörs individuellt från fall till fall, säger Johan Rosenqvist.

Hur gör man med personal som kan ha smittats?

– Som jag sa, smittspårning pågår med alla personer som haft kontakt med den smittade. Smittskyddsenheten vidtar de åtgärder som behövs.

Hur saneras lokalen?

– Det är något som smittskyddet också hanterar. Personalen som sanerar följer de instruktioner de får från smittskyddet.

Enligt Johan Rosenqvist räknade man med att kunna öppna hälsocentralen i Torsås under fredagen. Redan under torsdagseftermiddagen kunde man dock öppna.

Kommunen hade på torsdagsförmiddagen ett möte där man diskuterade hur man ska agera nu.

– Vi har inte specifikt diskuterat vårdcentralen men vi kommer att gå ut med ett pressmeddelande senare med allmänt läge i Torsås, säger Sylvia Asklöf Fortell, kommunikationsansvarig på kommunen.

Kommunchef Håkan Petersson säger att kommunen fick reda på situationen på vårdcentralen först via privatpersoner.

– Djungeltelegrafen går snabbt. Men vi har fått det från formellt håll från regionens smittskyddsenhet också.

Han ser ingen anledning för att kommunen går upp i stabsläge för tillfället.

– Just nu har vi inventerat situationen och gjort en omvärldsbevakning och vi anser att det är mest effektivt att hantera det här i vår ordinarie organisation. Vi har en pandemiplan och den gäller.

Kommer ni att införa restriktioner för besök på äldreboende?

– Varje förvaltning har mandat att hantera situationen utifrån sitt eget område. Socialförvaltningen fattar eget beslut om hur de gör och kommer att gå ut med det under dagen.

Håkan Petersson säger att kommunen framöver kommer att ha möten med sina samlade kompetenser varje onsdag under några veckor framöver, för att analysera läget och eventuellt nya åtgärder.