Torsås kommun: Äldre bör avstå från att handla

Torsås kommun la på torsdagsmorgonen ut information på sin hemsida till personer som får hjälp i hemmet. Man avråder från att gå och handla.
Foldern från kommunen ligger på hemsidan.
Foto: Torsås kommun

Foldern på kommunens hemsida vänder sig alltså till personer som är brukare i hemtjänst och hemsjukvård . Eftersom anhöriga med förkylningssymptom ska undvika att besöka äldre, och de ska också avstå från att gå och handla själva.

”Behöver du hjälp med kontakta biståndshandläggare som kan besluta om hemsändning av dagligvaror från butik”, står det i foldern.

Kommunen berättar i foldern att de nu prioriterar hjälp inom äldreomsorgen när det gäller grundläggande behov: mat, mediciner och hygien. Beslutet från förra veckan att städ, promenader och viss ledsagning helt kan ställas in kvarstår alltså.

Försök att hålla dig hemma, uppmanar kommunen i foldern. ”Självklart finns inget som hindrar att gå ut och promenera utomhus, men inte grupp.”

Man informerar också att man har hygienregler som all personal ska följa. De ska ha arbetskläder med kort ärm, inte bära klocka eller ringar, ha korta naglar utan nagellack, använda handsprit före och efter kontakt med brukare och vid behov använda förkläder, handskar och munskydd.

– Vi har inte distribuerat foldern till allmänheten i pappersformat, men i och med att vi lagt ut den på hemsidan har alla tillgång till den. Den är framställd i samarbete med MAS och socialtjänst, säger Sylvia Asklöf Fortell, kommunikatör på Torsås kommun.

Foldern tas också hem av hemtjänstpersonalen till dem de besöker.

FÖLJ VÅRT LIVEFLÖDE OM HUR VIRUSET SLÅR MOT LÄNET:

Läs mer

Coronavirus

Kommunen hjälper till med pop up möten

Tillsammans med lokala näringslivet öppnas en mötesplats för företagare.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Coronavirus

Torsås har aktiverat sin krisledning: ”Fatta snabba beslut”

Kommunalrådet: ”Det som sker nu är en extraordinär händelse”

Coronavirus

Kyrkans gudstjänster hålls som vanligt

”Många vill prata, vi isolerar oss inte.”

Coronavirus

Förkortat fullmäktige för minskad smittspridning

Flera punkter på dagordningen ströks för att risken för att smitta varandra skulle minska.

Coronavirus

Kommunen slutar städa i hemtjänsten

Kommunen upphör att städa och tvätta hos hemtjänsttagare på grund av hög sjukfrånvaro.