Annons

”Bra ska bli ännu bättre”

Miljöpolitik
”Kalmar kommun har vunnit Aktuellt Hållbarhets prestigefyllda pris för miljöbästa kommun i kategorin för mindre städer och landsbygdskommuner!”
Debatt • Publicerad 29 maj 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är främst kalmariterna själva som är anledningen till detta pris.”
"Det är främst kalmariterna själva som är anledningen till detta pris.”Foto: Mats Holmertz

Tätt följd av Västervik som kommer på andra plats i samma kategori. Varför vinner vi? Anledningen tror vi är en illa bevarad småländsk hemlighet som stavas e-n-v-i-s-h-e-t och ständig prio på miljöfrågor. Priset är ingen dagslända utan många års hårt arbete ligger bakom, bakgrundsmaterialet för de kommuner som lyfts fram är oerhört gediget, med skärpt kontroll för året för att kommunerna inte ska försköna sitt arbete.

Det är många krafter på kommunen som ligger bakom detta pris, allt från dedikerade miljösamordnare, kunniga och drivna hållbarhetsstrateger som styr upp hållbarhetsarbetet, kustmiljöteam och cykelteam, ekologer och biologer, lärare, han som skickar arga mailet om varför vi inte har mer fossilfritt i tanken, hon som såg till att matsvinnet minskade i klassen. Experter från Linnéuniversitetet och myndigheter har hjälpt oss att nå längre i detta gedigna miljöarbete.

Anna Thore (S), ordförande för Vatten- och miljönämnden.
Anna Thore (S), ordförande för Vatten- och miljönämnden.Foto: SUVAD MRKONJIC
”Politiker lyssnar som bekant på invånarna och i Kalmar har invånarna under lång tid puttat politikerna åt rätt håll.”
Anna Thore (S), ordförande för Vatten- och miljönämnden.
Annons

Ändå är det främst kalmariterna själva som är anledningen till detta pris. Politiker lyssnar som bekant på invånarna och i Kalmar har invånarna under lång tid puttat politikerna åt rätt håll. De har samstämmigt uttryckt; fixa våra badvatten, gör så att jag kan cykla säkert till skolan, låt mig få tanka lokalproducerad fossilfri biogas. Från det uppmuntrade mailet om blommande vägrenar till den knutna näven på Stortorgets klimatstrejk till duktiga journalister som kritiskt och uppmärksamt lyfter miljöfrågor till allmänheten så har Kalmarborna bit för bit drivit oss längst fram i miljöarbetet. Vi är så oerhört tacksamma för alla gafflar i baken, inte borttappade sugar och längtan efter att enkelt kunna leva ett hållbart liv i Kalmar. Det fokuset är nyckeln till redigt miljöarbete.

Till den skaran sällar sig dock inte de som i någon slags slentrianmässig Janteanda väljer att ondgöra sig över att vi är glada över att vi blivit miljöbästa kommun. Och över att vi valt en pangig rubrik med just det budskapet (men i övrigt varit tydliga med att det är i kategorin landsbygdskommuner vi vunnit).

Vi välkomnar då hellre fler påtryckningar om att vi nu måste bli ännu bättre, något som det är ont om från den blå så kallade restalliansen. Varför ser vi inte till att bygga mer cirkulärt? Varför prioriterar vi inte hållbara trafikslag ännu mer? När får vi hushållsnära sopinsamling? Idag är det främst Kalmarborna själva som ställer dessa frågor på områden där vi behöver bli bättre, vilket vi värdesätter stort eftersom det är den typ av opinion som hjälper oss stadigt framåt.

Här är vår egen lista till varför vi vunnit miljöbästa landsbygdskommun, framdrivet från kalmariter, som vi är mest malliga över. Håll i hatten Jante:

# Inrättat en vatten- och miljönämnd för att höja ambitionen i miljöarbetet.

# Antagit handlingsplan för fossilfritt 2030 för hela kommunen OCH handlingsplan för rent vatten.

# Stenhård biogassatsning i tanken i kommunens bilar, i kollektivtrafiken och produktionsprojekt.

# Miljöpeng till föreningslivet för hållbarhetsprojekt.

# Arbete för ett grönare Kalmar med ökad biologisk mångfald där pollinerare och folk ska trivas bättre.

Anna Thore (S), ordförande för Vatten- och miljönämnden

Annons

Erik Ciardi (C)

Jens Körge (V)

ledamöter Vatten- och miljönämnden

Annons
Annons
Annons
Annons