Annons

Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning

Njut av fyra recept från Helenas kök.
Publicerad 3 april 2020

Ramslöksfocaccia, 4 st

Helt ljuvlig focaccia med ramslök som går åt som smör i solsken. Dippa den gärna i ramslöksaioli. Torkad ramslök är enkel att göra själv, och finns även att köpa på burk i butiker och på nätet.

Annons

Tidsåtgång: ca 45 min + jästid

----------

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

0,5 dl matolja

2 msk honung

1 msk flingsalt

0,5 dl torkad ramslök

7 dl vetemjöl

Plus 2-3 msk extra olja, torkad ramslök (ca 1 msk) och flingsalt till utbakning

Annons

1. Rör ut jästen med vatten, olja, honung och flingsalt i en bunke.

2. Tillsätt torkad ramslök, och rör ner mjölet lite i taget. Arbeta samman till en deg, gärna i maskin, och knåda i ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 35 min, tills den uppnått dubbel storlek.

3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och olja in ytan på bakplåtspappret. Strö över lite flingsalt på pappret.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Platta ut fyra runda "kakor" som du lägger på bakplåtspappret. De ska vara ca 1-2 cm tjocka. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min, under bakduk.

5. Sätt ugnen på 225C. Sätt fingrarna i degbitarna på många ställen så att det bildas små hål, och ringla sedan över olja över degbitarna. Strö över flingsalt och torkad ramslök. Grädda focacciabröden i mitten av ugnen i ca 10-15 min tills de fått en gyllene färg.

Focaccia med ramslök.
Focaccia med ramslök.Foto: Olof Elm

Ramslöksaioli

Beroendeframkallande aioli som är perfekt som tillbehör vid grillmiddagen att dippa grillade grönsaker i. När man gör aioli bör äggen vara rumstempererade.

Tidsåtgång: 10 min

----------

2 äggulor

Annons

2 dl solrosolja

20 g ramslök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt

1. Vispa äggulorna i en bunke för hand eller med elvisp samtidigt som du sakta häller ner oljan i en tunn stråle, tills du får en tjock aioli.

2. Stoppa ner ramslöken i en mixer och kör tills den ser finhackad ut.

3. Häll ner aiolin i mixern och kör tills du har en grön och fin ramslöksaioli. Smaka av med balsamvinäger och salt. (Aioli kräver ganska mycket salt.)

Tidsåtgång: 15 min

Ramslöksaioli.
Ramslöksaioli.Foto: Olof Elm

----------

Ramslökspesto med pasta

Annons

Middagen färdig på 15 minuter! Mixa peston medan du kokar pastan, och garnera pestopastan med rödplister för extra piff.

50 g parmesanost

20 g ramslök

80 g sötmandel

1 dl olivolja

Salt

Pasta för 4 portioner

Ev. rödplisterblommor till servering

1. Bryt parmesanosten i mindre bitar, lägg allt i en mixer och mixa till en någorlunda slät konsistens. Smaka av med salt.

2. Koka pastan enligt paketets anvisningar.

Annons

3. Servera peston till pastan, och garnera gärna pestopastan med rödplister som är en ätbar blomma som är i säsong samtidigt som ramslöken.

Pasta med ramslökspesto.
Pasta med ramslökspesto.Foto: Olof Elm

Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli, 4 portioner

Grillade portabellosvampar med ramslökspesto och sötpotatis som dippas i ramslöksaioli – en vårig och riktigt god vegetarisk middag! Både ramslökspeston och aiolin kan förberedas dagen innan.

Tidsåtgång: ca 45 min

----------

Ingredienser:

En halv omgång ramslökspesto, se recept

En hel omgång ramslöksaioli, se recept

8 stora portabellosvampar

500-600 g sötpotatis

Annons

1 stor baguette

Några stänk tryffelolja

1. Sätt ugnen på 225C, och börja med att göra ramslökspeston och ramslöksaiolin enligt recepten på detta uppslag.

2. Skär av bottenstammen på portabellosvamparna och stoppa in dem i en form i ugnen så att vätskan går ur dem. De är klara efter cirka 10 minuter. Täck med ugnsfolie medan sötpotatisen blir klar. (Har du tillgång till två ugnar kan du göra svamp och sötpotatis samtidigt, annars rekommenderar jag att börja med svamparna då de håller värmen bättre i en form under folie än vad sötpotatis på plåt gör. Det går även bra att grilla svamparna utomhus på grillen.)

3. Medan svamparna är i ugnen; tvätta och skär sötpotatisen i tunna klyftor, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och salt och baka i ugnen i ca 15 min. Känn efter med sticka, de är klara när de är någorlunda mjuka.

4. Vid servering – klicka lite ramslökspesto på svamparna och ringla lite tryffelolja över det hela. Vanlig olivolja går också fint, men tryffel blir extra gott. Portionera ut ramslöksaioli och servera med baguette, så att man kan doppa både sötpotatisklyftor och baguette i ramslöksaiolin.

Grillad svamp med sötpotatis.
Grillad svamp med sötpotatis.Foto: Olof Elm
Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons