Ramslök - en delikatess vid vårens matlagning
Ramslöksfocaccia, 4 st
Helt ljuvlig focaccia med ramslök som går åt som smör i solsken. Dippa den gärna i ramslöksaioli. Torkad ramslök är enkel att göra själv, och finns även att köpa på burk i butiker och på nätet.
Tidsåtgång: ca 45 min + jästid
----------
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl matolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
0,5 dl torkad ramslök
7 dl vetemjöl
Plus 2-3 msk extra olja, torkad ramslök (ca 1 msk) och flingsalt till utbakning
1. Rör ut jästen med vatten, olja, honung och flingsalt i en bunke.
2. Tillsätt torkad ramslök, och rör ner mjölet lite i taget. Arbeta samman till en deg, gärna i maskin, och knåda i ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 35 min, tills den uppnått dubbel storlek.
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och olja in ytan på bakplåtspappret. Strö över lite flingsalt på pappret.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Platta ut fyra runda "kakor" som du lägger på bakplåtspappret. De ska vara ca 1-2 cm tjocka. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min, under bakduk.
5. Sätt ugnen på 225C. Sätt fingrarna i degbitarna på många ställen så att det bildas små hål, och ringla sedan över olja över degbitarna. Strö över flingsalt och torkad ramslök. Grädda focacciabröden i mitten av ugnen i ca 10-15 min tills de fått en gyllene färg.
Ramslöksaioli
Beroendeframkallande aioli som är perfekt som tillbehör vid grillmiddagen att dippa grillade grönsaker i. När man gör aioli bör äggen vara rumstempererade.
Tidsåtgång: 10 min
----------
2 äggulor
2 dl solrosolja
20 g ramslök
1 tsk vit balsamvinäger
Salt
1. Vispa äggulorna i en bunke för hand eller med elvisp samtidigt som du sakta häller ner oljan i en tunn stråle, tills du får en tjock aioli.
2. Stoppa ner ramslöken i en mixer och kör tills den ser finhackad ut.
3. Häll ner aiolin i mixern och kör tills du har en grön och fin ramslöksaioli. Smaka av med balsamvinäger och salt. (Aioli kräver ganska mycket salt.)
Tidsåtgång: 15 min
----------
Ramslökspesto med pasta
Middagen färdig på 15 minuter! Mixa peston medan du kokar pastan, och garnera pestopastan med rödplister för extra piff.
50 g parmesanost
20 g ramslök
80 g sötmandel
1 dl olivolja
Salt
Pasta för 4 portioner
Ev. rödplisterblommor till servering
1. Bryt parmesanosten i mindre bitar, lägg allt i en mixer och mixa till en någorlunda slät konsistens. Smaka av med salt.
2. Koka pastan enligt paketets anvisningar.
3. Servera peston till pastan, och garnera gärna pestopastan med rödplister som är en ätbar blomma som är i säsong samtidigt som ramslöken.
Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli, 4 portioner
Grillade portabellosvampar med ramslökspesto och sötpotatis som dippas i ramslöksaioli – en vårig och riktigt god vegetarisk middag! Både ramslökspeston och aiolin kan förberedas dagen innan.
Tidsåtgång: ca 45 min
----------
Ingredienser:
En halv omgång ramslökspesto, se recept
En hel omgång ramslöksaioli, se recept
8 stora portabellosvampar
500-600 g sötpotatis
1 stor baguette
Några stänk tryffelolja
1. Sätt ugnen på 225C, och börja med att göra ramslökspeston och ramslöksaiolin enligt recepten på detta uppslag.
2. Skär av bottenstammen på portabellosvamparna och stoppa in dem i en form i ugnen så att vätskan går ur dem. De är klara efter cirka 10 minuter. Täck med ugnsfolie medan sötpotatisen blir klar. (Har du tillgång till två ugnar kan du göra svamp och sötpotatis samtidigt, annars rekommenderar jag att börja med svamparna då de håller värmen bättre i en form under folie än vad sötpotatis på plåt gör. Det går även bra att grilla svamparna utomhus på grillen.)
3. Medan svamparna är i ugnen; tvätta och skär sötpotatisen i tunna klyftor, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och salt och baka i ugnen i ca 15 min. Känn efter med sticka, de är klara när de är någorlunda mjuka.
4. Vid servering – klicka lite ramslökspesto på svamparna och ringla lite tryffelolja över det hela. Vanlig olivolja går också fint, men tryffel blir extra gott. Portionera ut ramslöksaioli och servera med baguette, så att man kan doppa både sötpotatisklyftor och baguette i ramslöksaiolin.