Annons

Kommunen satsar på skräpfritt Kalmar

Två anställningar med särskilt ansvar för skräpplockning, en informationskampanj och nya sopkärl – kommunen vill att Kalmar blir renare och snyggare.
Kalmar • Publicerad 8 maj 2020

En informationskampanj för ett renare Kalmar inleddes så smått redan förra året.

Destination Kalmar hade då beställt stora klistermärken till tio brunnslock på Kvarnholmen med fakta om hur länge olika sorters skräp blir kvar i naturen: Nedbrytningstiden för en fimp är 50 år, för en aluminiumburk är det 500 år och för en glasflaska hela en miljon år.

Annons

Nu ska de kampanjande brunnslocken bli ännu fler, och utökas till 17 elskåp, med med ett annat tryck - att skräpet kan hamna i munnen på till exempel små barn. Det blir också filmer kopplade till kampanjen. Tanken är att bli Sveriges renaste stad på sikt.

Claes Nordenmarker från Arkitektkopia klistrar upp budskapet på ett elskåp.
Claes Nordenmarker från Arkitektkopia klistrar upp budskapet på ett elskåp.Foto: Mats Holmertz

– Det påverkar första intrycket av Kalmar om staden är ren och snygg. man ska ta det här på allvar och inte slänga saker omkring sig, säger Åke Andersson, vd på Destination Kalmar.

Även ur trygghetssynpunkt är frånvaron av skräp betydelsefull.

– Det påverkar attraktiviteten i ett område och är det skräpigt följer skadegörelse. Det är viktigt att vi håller en hög lägstanivå, säger Ann-Sofie Lagercrantz, strateg för social hållbarhet på kommunen.

Det kommer också bli ett större fokus rent praktiskt på skräpplockningen från kommunens sida. Två personer har anställts som ska ha var sitt ansvarsområde; en för södra Kalmar och en för norra.

– Vi är även i gång med en upphandling för nya sopkärl där en papperskorg motsvarar fem av sorten vi har i dag. Tanken är att det ska minska skräpet som slängs vid sidan av, säger Madeleine André, verksamhetschef produktion på serviceförvaltningen.

Kalmar hårdsatsar mot all nerskräpning och vill bli landets renaste stad. Här är skörden efter en skräpplockartur på stan.
Kalmar hårdsatsar mot all nerskräpning och vill bli landets renaste stad. Här är skörden efter en skräpplockartur på stan.Foto: Mats Holmertz

Förhoppningen är att de nya sopkärlen ska vara på plats i juli. Kommunen ska också börja mäta hur mycket skräp som plockas upp från marken för att se om det minskar på ett år.

En del krut kommer att läggas på att snygga upp kring industrier och handelscentra där det blir mycket skräp. Madeleine André tror att människor är beredda att ändra sitt beteende.

– Man är mer medveten i dag än för 15 år sedan. Det är redan fler som hjälper till. Målet är att skräpet ska minskas ner till 2025. Det tar tid att ändra folks beteenden. Men det blir bra på sikt.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons