Annons

Kommunerna har inga debatter

Tre möten har hållits men antalet åhörare var något färre än väntat. Ja-sidan håller sitt andra möte ikväll, torsdag. De hoppas på diskussioner.
Borgholm • Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 25 maj 2019

Folkomröstningen 26 maj närmar sig och snart ska de som vill säga sitt ha tagit ett beslut, för eller emot en sammanslagning av Mörbylånga kommun och Borgholms kommun.

Två kampanjsidor har bildats och det är upp till dem att bjuda in folk för att kunna informera. Carl Malgerud (M) som hör till Ja-sidan uttryckte tidigt att de gärna kommer om föreningar och andra bjuder in dem.

Annons

Nu har de arrangerat två möten varav ett hölls i Färjestaden i tisdags. Under torsdagskvällen håller de ett möte på Strand Hotell i Borgholm.

– Det var väldigt bra på mötet i Färjestaden. Folk ställde flera viktiga frågor. Nu hoppas jag att det kommer några som vill rösta nej. Kommer några av dem på mötet ikväll i Borgholm så blir det en bättre chans att få igång diskussioner, säger Carl Malgerud.

På mötet i Färjestaden hade det dukats förr 100 personer.

– Det kom ungefär 38 så det var egentligen inte så få.

Även Centerpartiets lokalavdelning Köping-Egby har arrangerat en paneldebatt inför folkomröstningen. Det hölls i Egbybygården och ett 30-tal personer kom dit för att delta.

På den debatten fanns representanter från båda sidorna på plats för att svara på frågor.

Att kommunerna inte arrangerar en större debatt beror på ett ställningstagande som tagits av politikerna.

– Det är lite synd för jag tror att en större, organiserad debatt där folk får chans att ställa frågor skulle vara bra för invånarna på Öland,säger Carl Malgerud.

Socialdemokraterna arrangerade en debatt i Folkets Hus i Borgholm under onsdagskvällen.

– Där var det ett 40-tal som kom. Det var inte bara de i partiet som kom, mötet var för alla, säger Eva-Lena Israelsson (S).

Annons

Hon sitter i kommunernas arbetsgrupp inför folkomröstningen. Att det är flera olika möten och debatter som arrangeras istället för ett stort organiserat av kommunerna, tycker hon är bra.

– Varje kampanjsida har fått 25 000 kronor var till möten och material. Det är upp till oss i de olika kampanjsidorna att arrangera debatter. Kommunerna står även för hyra av lokaler.

Hon tycker att det är bättre med samtal mellan de olika lägren.

– Att det ordnas flera olika möten är nästan bättre. Kommunerna bestämde att de ville vara lite neutrala.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons