Annons

Fransk löksoppa

Klassiker som är betydligt enklare att laga än man kan tro. För att inte tala om billig! Tidsåtgång: 60 minuter + tid i ugn. 8 portioner
Publicerad 23 februari 2019
Testa att göra klassikern Fransk löksoppa. Enklare än vad man kan tro.
Testa att göra klassikern Fransk löksoppa. Enklare än vad man kan tro.Foto: Olof Elm

6 stora lökar

1,3 liter vatten

Annons

2 msk kalvfond

1 dl + 1 dl vitt vin

1 tsk socker

salt

grovmalen svartpeppar

en halv kruka färsk timjan

2 dl riven parmesanost

2 dl riven Västerbottensost

brödkrutonger, hemgjorda eller köpta, en liten näve per portion

Halvera och skiva lökarna tunt och bryn dem i smör i en stor gryta i ca 20 min tills de är helt mjuka. Häll på vatten, kalvfond och 1 dl vitt vin. Tillsätt socker, salt, peppar och några kvistar timjan, och låt koka i ca 25 min.

Annons

Gör du egna krutonger; skär då några skivor dagsgammalt, vitt bröd i små bitar, häll på lite olivolja och sätt in dem i ugnen på 200C i ca 10 minuter, tills de blivit torra och rostade och fått färg.

Ta soppan av värmen och häll i ytterligare en dl vitt vin. Häll upp soppan i små ugnsfasta portionsskålar. Lägg på en kvist timjan, en näve krutonger, salta och peppra och strö över de båda ostsorterna som du blandat samman. (Parmesan ger inga trådar när den smält, men det gör Västerbottensosten, varför en blandning av dessa två smakrika ostar blir perfekt.) Ställ in formarna i mitten av ugnen på 225C i ca 10 minuter, tills osten fått fin färg. Ta ut soppskålarna, garnera med en kvist färsk timjan och servera ihop med bröd och ett glas vitt vin.

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons