”De äldre får betala priset”

”Dimridåer, faktaresistens, lagtrots och rena lögner. Det är vad som präglar majoritetens politiska hållning när det gäller tillkomsten av ett nytt särskilt boende i Mörbylånga kommun.”
Majoriteten i Mörbylånga kommun, här Per-Olof Johansson (S), Anna-Kajsa Arnesson (C), Matilda Wärenfalk (S) och Per-Olov Johansson (C), får tuff kritik för hur de hanterar frågan om att bygga ett nytt äldreboende.
Foto: Pia Olofsson

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Mörbylånga kommun har överklagat beslutet i kommunfullmäktige den 24 februari om upphandling av en samarbetspartner för bildandet av en kooperativ hyresrättsförening och byggandet av ett äldreboende.

Det förra politiska styret under vår ledning byggde 2018 ut äldreboendet på Äppelvägen i Färjestaden. Emellertid gav vi redan hösten 2017 förvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för ännu ett särskilt boende. Men beslutet att börja bygga avslogs och förhalades av S och C i ett och halvt år. Då var det inte bråttom.

Men nu är det bråttom, så bråttom att majoriteten driver igenom ett beslut om en investering på flera hundra miljoner kronor utifrån ett uselt beslutsunderlag:

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

# som saknar fakta och opartiskhet och istället bygger på tyckanden och rena trossatser,

# som saknar konsekvensanalyser av kostnader, risker, åtaganden och alternativa lösningar,

# som tillåter marknadsprissättning av hyror för de boende,

# som innebär att gamla och sjuka ska ta ansvar för förvaltning och ekonomi,

# som uppenbart riskerar att gynna ett enskilt företag,

# som riskerar att bryta mot lagen om offentlig upphandling, kommunallagen och EU:s statsstödsregler

# som sätter insyn och demokratin ur spel när man rundar offentlighetsprincipen samt medborgarnas och näringslivets möjligheter att överklaga beslut.

Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd
Foto: Sofia Hedman
quote
Att medvetet bryta mot bärande principer i samhället och därtill trotsa lagar och regler är alltså strategin för S-, C- och V-majoriteten.

Majoritetens slutsats att den snabbaste vägen till ett nytt äldreboende går genom kooperativ hyresrättsförening gäller endast om man struntar i att upphandla själva byggnationen av boendet, det vill säga att pröva vem som ger det bästa anbudet, och att man kan stoppa alla överklaganden. Det är så majoriteten handskas med skattebetalarnas pengar och med demokratin. Att medvetet bryta mot bärande principer i samhället och därtill trotsa lagar och regler är alltså strategin för S-, C- och V-majoriteten.

För oss är detta hårresande exempel på maktfullkomlighet, ansvarslöshet och kunskapsbrist. Som bekant kan inte fel riktning kompenseras av högre hastighet.

Man tror att kooperativa hyresrätter ger lägre kostnader. Det finns utredningar som tvärtom pekar på att den kooperativa hyresrättsmodellen är 30 procent dyrare. Det finns också privata aktörer som erbjuder fasta priser som ligger cirka 30 procent under vår kommuns nuvarande kostnader. Men detta vet inte majoriteten för att man inte har brytt sig om att ta reda på det.

Man säger att man vill samverka med näringslivet. Men istället för att upphandla på öppna och lika villkor avser man tilldela det lukrativa uppdraget att bygga och förvalta till ett enskilt, på förhand utvalt företag. Varför man motsätter sig att kommunens eget bostadsbolag, MBAB, deltar i upphandlingen får här sitt svar.

Man säger att vi inte kan låna till att bygga. Men man är beredd att ställa ut kommunal borgen till en enskild aktör. Utöver att detta lär bryta mot lagen belastar en borgen vår kreditvärdighet på samma sätt som ett lån, varför kommunen likaväl kan uppta lånen själv. Detta faktum tycks man inte kunna ta in.

Man vet inte om det man gör är lagligt. Det har man inte brytt sig om att ta reda på. Istället ljuger Mattias Karlsson (S) hela kommunfullmäktige rakt upp i ansiktet när han i talarstolen säger att man har rådgjort med jurister. Vi vet att det inte är sant.

Så här får det bara inte gå till. Majoritetens agerande är ett lågvattenmärke som späder på medborgarnas förakt för politiken. Hade man istället gjort sin hemläxa och lyssnat på vår kritik, hade vi i samförstånd nu kunnat inleda upphandlingen av ett nytt äldreboende. Nu måste istället förvaltningsrätten avgöra majoritetens klantiga hantering. De äldre får betala priset.

Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd

Eva Folkesdotter Paradis (M), vice ordförande socialnämnden

Läs mer

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Coronavirus

Kommunen hjälper till med pop up möten

Tillsammans med lokala näringslivet öppnas en mötesplats för företagare.

Coronavirus

Riksdagsledamot – från köksbordet: ”Är annorlunda”

Laila Naraghi: ”Visar att demokratin levererar”

Coronavirus

Ekonomen om coronakrisen: "Livsverk som går upp i rök"

Coronakrisen kan vara smällen som fäller företag som har haft det kämpigt länge – i spåren av konkurser och arbetslöshet följer personliga tragedier.

Torsås

”Bygg utanför vägområdet”

Det tar längre tid och är dyrare att bygga cykelväg längs med statliga vägar, påminner såväl Trafikverket som Region Kalmar län.

Borås

LISTA: Här är de nya lagarna som träder i kraft i dag

Mer kontantservice och mer samhällsorientering för nyanlända – mindre bidrag till asylsökande i utsatta områden och mindre skatt för höginkomsttagare.