Självberömmet saknar förslag

Replik, på debattinlägg om industrin i Kalmar län. Publicerat 29 januari.
”Majoritetsråden Angelica Katsanidou (S) och Peter Vretlund (S) skriver i en debattartikel att ”industrin i länet sjuder av liv”.
Infrastrukturen i Kalmar län håller inte måttet och majoriteten i regionen blundar för problemet skriver dagens M-debattörer.
Foto: Mats Holmertz

Dagen efter kan vi läsa att Sydsvenska Handelskammaren säger att ”industrin i länet har nästan ingen tillväxt alls”. De senare baserar sig på en rapport med utförlig statistik som kom veckan innan. De förra målar en bild som inte är helt osann; det har vi själva sett exempel på under våra verksamhetsbesök.

Men majoritetsråden skriver inget om infrastrukturen som enligt Handelskammaren är ett av tre områden som måste förbättras. Regeringen har pausat den nationella planeringsprocessen för infrastrukturinvesteringar. Vi kan bara spekulera i orsaken, men det ökar också möjligheterna för regionen att påverka fördelningen av pengar. S i länet med samarbetspartiet C har bättre förutsättningar än någonsin att göra detta. Men regionmajoriteten säger nej till vårt förslag att avdela resurser till att bearbeta regering och S/C-politiker från regionen på ledande nationella positioner.

Vi har tillsammans med KD lagt ytterligare förslag för att utveckla industrin och stärka tillväxten i vårt budgetförslag. Ökade budgetanslag, länsgemensamt arbete för bättre näringslivsklimat och en regional företagsinkubator är några exempel. Majoriteten röstade nej till allt. Vi konstaterar att majoritetens alla uttalanden om att ”tala med en gemensam röst” för länets bästa var tomt snack. Goda förslag från oppositionen röstas ner av princip och inte på sakliga grunder.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lägg därtill en regional skattehöjning som slår direkt mot nyetableringar och rekryteringsmöjligheter, och Socialdemokraternas hantering av till exempel kärnkraftsfrågan, så blir Katsanidous och Vretlunds debattartikel inget annat än en dimridå, helt renons på konkreta förslag och vilja till samverkan för länets och industrins bästa.

Vi har gång på gång sträckt ut vår hand för att gemensamt ta oss an länets utmaningar så att hela Kalmar län kan sjuda av liv. Vi ser med tillförsikt fram emot att Socialdemokraterna en dag kastar prestigen åt sidan och att vi alla tillsammans kan stärka länet.

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen

Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden

Läs mer

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt anlagd brand i miljöhus i Växjö.

Kalmar

Katsanidous väg till toppen: ”Insåg att jag hade stort stöd”

”Vill vi se fler unga, inte minst kvinnor, engagera sig politiskt då måste politik och vardag gå att kombinera.”

Kalmar

Här drillas gårdsbutikerna i länet på att sälja: ”Värdefullt”

”Om du får din kund att känns sig sedd och nöjd, ja då ökar chanserna direkt att kunden handlar lite fler varor.”

Ledare Barometern

Ledare: ”Fel tågordning i länet”

Regionen kommer att få svårt att övertyga Trafikverket om tåginvesteringar.

Ledare

Ledare: Länsunionen försvagas när Edström lämnar

Länsunionen i regionen försvagas när Liberalernas regionråd Pierre Edström lämnar sina uppdrag.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.