Annons

Ersson förtjänar inga hyllningar

Elin Ersson är ingen hjälte för att hon försökte stoppa en utvisning till Afghanistan.
Ledare • Publicerad 19 februari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den 22-åriga asylaktivisten Elin Ersson har hyllats som en person som står upp för det hon tror på. Bokstavligen. Ersson blev världskänd i somras när hon hindrade ett flygplan till Turkiet från att lyfta från Landvetter flygplats. Hon försökte att stoppa en utvisning till Afghanistan genom att vägra att sätta sig ned.

Elin Ersson dömdes till dagsböter.
Elin Ersson dömdes till dagsböter.Foto: Adam Ihse / TT

Tilltaget livesändes på Erssons facebooksida. Det spreds i både svenska och internationella medier och blev snabbt viralt.I oktober väcktes det åtal mot Ersson för brott mot luftfartslagen. På måndagen meddelades domen. Hon ska betala 3000 kronor i dagsböter för att ha brutit mot luftfartslagen då hon vägrade att sätta sig på sin plats, trots tillsägelser från kabinpersonalen.

Annons

De som hyllar Erssons aktion menar att den bör betraktas som civil olydnad. Hon har till och med nämnts i samma andetag som legendarer som Rosa Parks och Martin Luther King. Det är en mycket generös bedömning av Erssons tilltag.

Civil olydnad, att bryta mot lagen av politiska skäl, är en metod som bör användas först när alla andra lagliga vägar har uttömts – efter opinionsbildning, demonstrationer och manifestationer. Den som genomför aktionen måste kunna argumentera väl för sin sak. Inte minst bör det vara ett noga övervägt val som tas på största allvar.

Dit kan inte Erssons agerande räknas. Hon verkar över huvud taget inte ha haft någon information om det specifika fallet innan hon bestämde sig för att stoppa planet.Hennes ursprungliga syfte var att försöka stoppa utvisningen av en ung man. När han inte fanns med på planet beslutade hon sig för att försöka stoppa utvisningen av en annan – äldre – man till Afghanistan utan att känna till några detaljer om fallet, varför han skulle utvisas eller till vilken del av landet han skulle.

Pikant nog visade det sig senare att mannen vars utvisning Ersson försökte stoppa hade avtjänat ett fängelsestraff i Sverige och därefter skulle utvisas till Afghanistan. Han ackompanjerades av tre anställda från Kriminalvården. Den uppskjutna utvisningen kostade för övrigt Kriminalvården 240 000 kronor.

Erssons aktion bär inte spåren av civil olydnad. Den framstår snarare som ogenomtänkt hipp-som-happ-aktivism.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons