Annons

Grillad, marinerad rabarber och kardemummaglass

Publicerad 29 maj 2020
Foto: Olof Elm

Att rabarber och kardemumma är kompisar från förr har man ju hört, men att kanelmarinera rabarbern, grilla den och servera den till hemgjord kardemummaglass är nytt! Garanterad succé! Tidsåtgång: 20 minuter + frystid och cirka 5-10 minuter grilltid. 4 portioner.

250 g rabarber

Annons

Marinad:

0,75 dl brunt farinsocker

1 tsk mald kanel

1 msk flytande honung

1 msk vatten

Kardemummaglass:

0,5 dl mjölk

0,5 msk hela kardemummakärnor

0,5 tsk vaniljpulver

3 dl vispgrädde

Annons

3 äggulor

1,25 dl socker

Kardemummaglass: Mät upp 0,5 dl mjölk i en liten kastrull. Mortla kardemummakärnorna så noga du kan, och tillsätt dem och vaniljpulver i kastrullen. Hetta upp vätskan under omrörning så att smakerna frigörs, och ta sedan kastrullen av värmen. Vätskan behöver inte koka.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Vispa äggulor och socker fluffigt för sig i en annan bunke. Rör ner den kryddiga mjölken under vispning och vispa tills smeten är tjock, någon minut till.

Rör ner grädden i äggsmeten, blanda noga med slev och häll över i en frysbar form. Frys glassen i minst 5 timmar före servering, gärna över en natt.

Grillad rabarber: Rör samman marinaden i en liten skål med en sked, och häll sedan ut den på ett fat.

Skala rabarbern och skär den i bitar, ca 10 cm långa. Beräkna ca 4 bitar per portion. Rulla bitarna i marinaden på fatet. (Om man inte skalar rabarbern fastnar inte marinaden.)

Grilla i 5-10 min beroende på värme, och servera till kardemummaglass.

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons