Annons

Högre kvalité i demensomsorgen i Kalmar

Omsorg
”Att arbeta med dementa är fantastiskt givande, det nära mötet ger glädje och det skänker tillfredställelse att skapa en fungerande vardag för en medmänniska.”
Publicerad 11 maj 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den här veckan samlas vi för en länsgemensam konferens om Socialstyrelsens nya riktlinjer för vård och omsorg av personer med demenssjukdom. I länet har vi en god samverkan mellan kommuner och landsting och en revidering pågår av vårt regionala vård- och omsorgsprogram för personer med demenssjukdom. Socialstyrelsens riktlinjer visar att cirka 130 000-150 000 personer i landet har en demenssjukdom och antalet förväntas öka.

I Kalmar kommun prioriterar vi vård och omsorg av personer med demenssjukdom. Vi har cirka 250 lägenheter på vård- och omsorgsboende för dementa. Bemanningen på både kortidsboende och vård- och omsorgsboende är högre än på våra somatiska avdelningar. Vi har lång erfarenhet av dagverksamhet för personer med demenssjukdom och vi har särskilda demenshandläggare inom biståndshandläggningen.

Kalmar kommun satsar hårt för att kunna ge kommunens äldre bättre vård och omsorg lovar dagens debattörer.
Kalmar kommun satsar hårt för att kunna ge kommunens äldre bättre vård och omsorg lovar dagens debattörer.Foto: Gorm Kallestad
Annons

Nu tar vi ytterligare krafttag för att ge en ännu bättre vård och omsorg för den här gruppen. Omsorgsnämnden har antagit en ny handlingsplan för demensomsorgen. Det handlar om att införa tydliga arbetssätt, säkra rätt kompetens, att kunna möta upp behovet av lägenheter på vård- och omsorgsboenden för dementa samt att samverka med forskningen.

Vi satsar på utbildning och arbetssätt i form av att alla medarbetare på våra demensboenden ska vara utbildade i BPSD och Demens ABC. Att arbeta med BPSD-registret ger en god struktur, en arbetar mer personcentrerat och kan kvalitetssäkra arbetet. Ett pilotprojekt med att använda Svenskt demenscentrums arbetssätt Nollvision prövas på boendet Vänskapens väg. Nollvision innebär att vi kan förstärka det personcentrerade arbetssättet ytterligare och minska användandet av tvingande och begränsande åtgärder så långt som detta är möjligt.

Exempelvis kan det handla om att dörrarna till avdelningarna är öppna dagtid för att kunna ta sig till samlingsplatsen inomhus. Tanken är att de boende inte ska bli frustrerade över att stöta på en stängd dörr. Finns behov av begräsningsåtgärder kan vi istället använda teknik i form av gps-larm, vilka ger rörelsefrihet samtidigt som vi kan möta upp de individuella behov som omsorgstagaren har. Det handlar om att arbeta förebyggande och Nollvision har också fallit väl ut i andra kommuner. Tillsammans med BPSD har en också sett att antalet onödiga läkemedel har kunnat minskas och att fallolyckorna har blivit färre. Även arbetsmiljön för medarbetarna har förbättrats.

Vi inför ett specialistteam med en specialistsjuksköterska och en kurator. Huvudmålgruppen kommer att vara omsorgstagare med en demenssjukdom, de ska handleda, ge information och vara ett stöd till personal, chefer, och anhöriga. Tillsammans med Linnéuniversitetet har omsorgsnämnden en tjänst i form av en klinisk lektor med särskild kompetens inom området demensomsorg och anhörigstöd. Den kliniske lektorn kommer att följa de satsningar som omsorgsnämnden nu gör över tid för att utveckla vård- och omsorgen för personer med demenssjukdom.

Liselotte Ross (V) 2:e vice ordförande omsorgsnämnden.
Liselotte Ross (V) 2:e vice ordförande omsorgsnämnden.Foto: SUVAD MRKONJIC
”I år inför vi även en trygghetsgaranti på boende för personer äldre än 85 år och inför ålder som en viktig faktor i biståndsbedömningen.”
”Liselotte Ross (V) 2:e vice ordförande omsorgsnämnden”

Alla dessa strategier, planer och satsningar handlar naturligtvis om att vi vill göra vardagen så bra som möjligt för alla dem som drabbats av demenssjukdom, en sjukdom som skrämmer och som också är väldigt tung för den som är anhörig. Vi vill också ge så goda redskap som möjligt till alla dem som jobbar inom vår demensomsorg. Att arbeta med dementa är fantastiskt givande, det nära mötet ger glädje och det skänker tillfredställelse att skapa en fungerande vardag för en medmänniska.

Arbetet med dementa kan också vara tungt, stressigt och ge en känsla av otillräcklighet. Via BPSD, Demens ABC och nollvision vill vi skapa ett gott liv för den demenssjuke och en god arbetsmiljö för personalen. Vi är väl medvetna om att det tar tid att ändra arbetssätt och att vi kommer att stöta på utmaningar på vägen men vi vet att vår kompetenta personal kommer att hitta lösningar, vi ser fram emot att följa ert arbete.

Till sist när det gäller boende har Kalmar kommun satsat rejält, nyligen öppnade Vänskapens väg i Norrliden, vilket är ett nytt och modernt boende med 85 lägenheter varav 57 är för personer med en demenssjukdom. Snart startar vi ombyggnationen av Oxhagshemmet där bl.a. det framtida korttidsboendet för personer med sjukdomen kommer att finnas. Under nästa mandatperiod planerar vi att öppna ytterligare två nya boenden. I år inför vi även en trygghetsgaranti på boende för personer äldre än 85 år och inför ålder som en viktig faktor i biståndsbedömningen. Vi kommer fortsätta prioritera för att det ska vara tryggt att åldras i Kalmar kommun och det gäller inte minst för de personer som har, eller i framtiden drabbas av, en demenssjukdom.

Liselotte Ross (V) 2:e vice ordförande omsorgsnämnden

Michael Ländin (S) ordförande omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons