Annons
Insändare

Skyddsvallarna fungerar inte på södra udden

Slutreplik enhetschefen Åsa Johanssons svar ”Vi gör mycket för miljön på södra udden”.
Insändare • Publicerad 7 februari 2020 • Uppdaterad 10 februari 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Långe Jan i Ottenby på Ölands södra udde.
Långe Jan i Ottenby på Ölands södra udde.

Jag har nyligen informerat Naturvårdsverket i ärendet. Vi får hoppas, att de tar sitt fulla ägaransvar beträffande avloppet.

De ”konstgjorda skyddsvallarna” fungerar uppenbarligen inte. Det bubblar ut lakvatten, lätt synligt vid isläge och högvatten. Infiltrationsbäddar får självklart inte läggas i direkt anslutning till havet.

Annons

Det är otvetydigt så, att området har mycket känsliga natur- och kulturmiljövärden. Att bredda vägen en och en halv meter, förslagsvis på västsidan, kan rimligen inte medföra några större problem, eller att kulturvärdena förstörs.

Breddningen bör följa Fyrvägen ända upp till korsningen med riksvägen. Där kan anslutning ske till framdraget kommunalt VA.

Det har i sammanhanget framförts, att en breddning av vägen skulle kräva, att ett fåtal stora istidsstenblock först måste flyttas undan, vilket inte skulle vara tillåtet.

Vän av ordningen undrar förstås, om det är dokumenterat, att de berörda stenblocken verkligen ligger på sin ursprungliga plats idag? Flyttas blocken några meter i samband med en breddning av vägen, så kan varje stenblock med lätthet förses med en diskret numrerad metallbricka som indikerar att stenen är flyttad.

Vill myndigheterna inte ta sitt förnuft tillfånga så rekommenderar jag att Fyrvägen stängs av för fordonstrafik helt och hållet. Det om något skulle höja natur- och kulturmiljövärdena påtagligt. Då kan besökarna göra sina behov uppe vid riksvägen i nybyggda VA-anslutna toaletter och sedan vandra eller cykla på den ostörda vägen ner till fyren.

Bofast sydölänning

Annons
Annons
Annons
Annons