Annons

Politikers inlägg på Facebook utreds efter anmälan

Socialnämndens socialdemokratiske ordförande Roger Holmberg gav sig i förra veckan in i en Facebookdiskussion och röjde olika sociala insatser kring en enskild person. Nu anmäls händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Kalmar • Publicerad 21 februari 2019
Ett inlägg på Facebook av Roger Holmberg, socialnämndens socialdemokratiske ordförande i Kalmar, ska nu utredas efter en Lex Sarah-anmälan.
Ett inlägg på Facebook av Roger Holmberg, socialnämndens socialdemokratiske ordförande i Kalmar, ska nu utredas efter en Lex Sarah-anmälan.

Det är socialchefen Cecilia Frid som gör en Lex Sarah-anmälan av det inträffade, ”att en enskild persons kontakter med socialförvaltningen diskuterats i sociala medier”.

Syftet med anmälan är, enligt socialchefen, att ta reda på om denna händelse ”är att betrakta som ett allvarligt missförhållande eller påtaglig risk för allvarligt missförhållande.”

Annons

Bakgrunden till anmälan är en konflikt mellan en yngre man och socialförvaltningen. Mannen har framträtt i olika lokala medier där han bland annat berättat att han hotas av vräkning. Han vill därför ha stöd från socialförvaltningen, vilket han enligt egen utsago har blivit nekad. Detta skrev han om på sin egen Facebooksida. Inlägget delades sedan av en annan person till en större grupp, där tusentals Kalmarbor finns med.

Socialnämndens ordförande Roger Holmberg gav sig in i debatten i förra veckan, och gjorde ett eget inlägg i Facebookgruppen, där han både namngav mannen och berättade om olika insatser från socialförvaltningen och Försäkringskassan.

Roger Holmbergs inlägg ledde snabbt till kritik på sociala medier, men själv tyckte han att det var befogat.

– Ja, eftersom han uppger falska uppgifter om att han inte fått något stöd över huvud taget, sade Holmberg till Barometern.

– Just i det här fallet gjorde jag bedömningen att jag kunde skriva. Han och hans gelikar har redan röjt sekretessen, fortsatte Holmberg.

Nu har alltså socialförvaltningen genom socialchefen Cecilia Frid anmält händelsen.

– Alla ska kunna känna att man kan vända sig till socialtjänsten utan risk för att känsliga uppgifter blir offentliggjorda, säger Kalmars socialchef Cecilia Frid.
– Alla ska kunna känna att man kan vända sig till socialtjänsten utan risk för att känsliga uppgifter blir offentliggjorda, säger Kalmars socialchef Cecilia Frid.

– Frågor som rör den enskildes rättssäkerhet är centrala inom socialtjänsten. Alla ska kunna känna att man kan vända sig till socialtjänsten utan risk för att känsliga uppgifter blir offentliggjorda, säger Cecilia Frid i ett pressmeddelande.

Roger Holmberg vill inte kommentera, utan hänvisar till ett inlägg som han har skickat till Barometerns debattsida.

Ångrar du dig?

– Du får läsa uttalandet, säger han.

Annons

I inlägget skriver Roger Holmberg så här:

”När den enskilde själv diskuterar sina mellanhavanden med socialnämnden på sociala medier, i press, radio och tv uppfattar jag att den enskilde har röjt sekretesskyddade uppgifter själv. Jag kan ha fel men så uppfattade jag det.”

Han skriver också:

”Jag tycker att det är viktigt att medborgarna får rätt information om vilka beslut socialnämnden tar när någon påstår motsatsen. Det var därför jag gick ut med denna information.”

LÄS HELA ROGER HOLMBERGS DEBATTINLÄGG HÄR:

Uttalandet är ett svar på SD-politikern Lilith Lindgrens debattartikel i onsdagens Barometern där hon i skarpa ordalag kritiserade Roger Holmbergs agerande.

LÄS LILITH LINDGRENS DEBATTARTIKEL HÄR:

”Ska inte människor kunna vända sig till socialtjänsten i förtroende längre? Är det en ny ordning som etableras angående hur man, från politiskt håll och från myndighetshåll, ska behandla hjälpsökande som är missnöjda och som talar ut i media?” skriver hon bland annat.

Roger Holmberg JO-anmäldes också under onsdagen av en privatperson för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter.

Socialförvaltningen i Kalmar måste nu låta utreda händelsen, men det blir ingen tjänsteman på förvaltningen som ska göra det.

– Socialtjänsten har skyldighet att utreda om det föreligger risk för allvarliga missförhållanden. Men det blir ingen här på förvaltningen, det kan bli någon extern, det finns kompetens på många håll, säger Cecilia Frid.

Utredningen ska ske skyndsamt, men får enligt Socialstyrelsens föreskrifter maximalt ta två månader.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons