Annons

Coronadiktatur är oacceptabel

Det finns inga alternativ till att utesluta Fidesz ur kristdemokratiska EPP.
Ledare • Publicerad 6 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Viktor Orban talar i det ungerska parlamentet.
Viktor Orban talar i det ungerska parlamentet.Foto: Tamas Kovacs

Mitt i coronakrisen har EU fått sin första diktatur. Ungerns premiärminister Viktor Orban har fått rätt att styra genom dekret. Ett undantagstillstånd har införts som kan förlängas utan medgivande från parlamentet. Den som sprider ”falska nyheter” om krisen eller om regeringens agerande riskerar fängelsestraff.

Det är naturligt att blickarna riktas mot den europeiska politiska familj som Orbans parti Fidesz ingår i, EPP. Här finns både Moderaterna och Kristdemokraterna med. Kommer Fidesz att uteslutas eller blir det som vid flera tidigare tillfällen hård kritik och fortsatt medlemskap?

Annons

De svenska partierna har inget att skämmas för i detta sammanhang. Moderaterna och Kristdemokraterna har varit bland de pådrivande för uteslutning. I ett brev som sändes till EPP:s ordförande Donald Tusk den 2 april undertecknat Ulf Kristersson, Ebba Busch och ytterligare elva partiledare i familjen slogs fast att Fidesz efter coronalagstiftningen i Ungern inte kan åtnjuta fullt medlemskap. ”Kampen mot covid-19 kräver långtgående åtgärder men viruset får inte användas som förevändning för att förlänga undantagstillståndet på obestämd tid”, skriver partiledarna.

Det är dock inte Tusk som behöver övertygas – när han valdes var han mycket tydlig med sin syn på Fidesz – utan de andra partierna i familjen. Brevet är inte undertecknat av de tyska kristdemokratiska systerpartierna CDU och CSU, Forza Italia eller de franska Republikanerna.

Argumenten för att inte klippa banden med Fidesz har tidigare följt några olika linjer. Ett är att Fidesz oavsett vad man anser om politiken är ett stort parti i ett stort medlemsland, och naturligt att ha med i den största europeiska politiska familjen. Ett annat är att Fidesz i händelse av uteslutning skulle flyta in i någon annan familj och där, bortom den kontroll som statsbärande högerpartier ändå kan utöva, skulle radikaliseras och bli en ännu mer destruktiv kraft.

Ett tredje är att oaktat Fidesz politik i Ungern är Fideszledamöterna i Europaparlamentet rimliga. Dessutom är de många. Det finns fler ungerska ledamöter i den kristdemokratiska gruppen än det finns franska, italienska, nederländska eller österrikiska. En uteslutning av Fidesz ur partiet och gruppen skulle innebära att ett redan decimerat EPP förlorar tretton av 180 mandat i parlamentet.

Dessa argument har dock förlorat sin bärkraft under den senaste veckan. Dels är den ungerska coronalagstiftningen mer långtgående än något Orban och Fidesz tidigare har presterat, dels är sättet att utnyttja en kris för att flytta fram auktoritära positioner förtroendeskadligt. ”Att utnyttja pandemin för att bygga en stat i permanent undantagstillstånd är politiskt farligt och moraliskt oacceptabelt”, som Donald Tusk har skrivit.

Kanske tryter till och med det mycket omfattande tyska tålamodet med Orban. Norbert Röttgen, en av kandidaterna till ny partiledare i CDU, har sagt att EU inklusive Tyskland måste visa att de inte tolererar detta utnyttjande av coronakrisen. Den ungerska lagstiftningen, säger Röttgen, är ett brott mot grundläggande principer som EU inte kan acceptera. I detta borde ligga att det inte heller kan accepteras av den politiska familj som Fidesz hittills har tillhört.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons