Regeringen hycklar om imamerna

Det är fel av regeringen att fatta beslut med kännedom om att de inte kan verkställas.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) i samband med en pressträff. Statsråden tycker att det är populistiskt att utvisa imamerna eftersom de strider mot Europakonventioner, fast de sitter i en regering som fattade utvisningsbeslutet, väl medvetna om detta.
Foto: Jessica Gow/TT

De sex imamerna som togs i förvar i våras eftersom de bedömdes utgöra ett hot mot rikets säkerhet har släppts. Enligt Migrationsöverdomstolen kan de inte utvisas eftersom de riskerar tortyr och avrättning i sina hemländer. Regelverken för förvar gör att de inte kan hållas inlåsta i all evighet. Därav är de nu på fri fot och kan återvända till sina moskeér och hemorter, och sprida näring i den radikala islamistiska miljön i Sverige.

Att utvisningarna skulle strida mot Europakonventionen är något som justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) påpekar i en debattartikel i Expressen. I artikeln går de till storms mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som menar att regeringen låter extremister härja fritt när de inte verkställer utvisningarna.

“Menar KD att Sveriges regering ska bryta mot grundlagen, trotsa domstolsbeslut och lämna Europarådet och Europakonventionen?”, raljerar statsråden i debattartikeln. Den oundvikliga frågan som infinner sig är då: Om det nu är så vedertaget att det inte inte är möjligt att utvisa imamerna, varför fattade regeringen beslut om att göra det?

I ett sådant läge räcker det faktiskt inte att bara hänvisa till att man är låst av en rättsstat. I Storbritannien tog det tolv år att utvisa den salafistiske hatpredikanten Abu Qatada till Jordanien. Det är lång tid – men det hade aldrig gått om de ansvariga politikerna valde att luta sig tillbaka och hänvisa till ett domstolsbeslut. Många länder i Mellanöstern straffar islamister hårt, och därför är humanitära garantier svåra att få. Därför går det inte att ursäkta den obegripliga situationen där vårt lands säkerhet sätts i andra hand med hänvisning till att systemet gör att de sex islamisterna inte kan utvisas. I så fall kan regeringen fortsätta fatta symboliska beslut om att utvisa islamister till dessa länder, som de vet inte kan verkställas. Ett sådant förhållningssätt är inte rimligt, och sannolikt är det alltså systemet som det är fel på.

Busch Thor efterfrågar liksom många andra att imamerna utvisas, i linje med regeringens beslut. För detta insinuerar två ansvariga statsråd att Busch Thor skulle vilja bryta mot grundlagen. Men att det fanns verkställighetshinder för utvisningarna gick att förutspå. Ändå fattar alltså regeringen ett beslut, som om det verkställs med största sannolikhet skulle strida mot såväl svensk grundlag som Europakonventionen. Om Busch Thor är populisten i den historien, vad är regeringen då?

Läs mer

Ledare

Socialdemokraterna ville inte se de ökande klyftorna komma

Skillnaderna mellan utrikes och inrikes födda är nu enorma.

Ledare

Åsikt: Hyresgästföreningen låter sig inte tystas

Barometern-OT saknar kunskap om hyressättningssystemet, skriver Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen Sydost.

Öland

Mörbylånga kommun höjer skatten: ”Gränsen är nu nådd”

”Det finns en gräns för hur mycket en kommun kan spara.”

Torsås

C hoppas på tredje gången gillt för högstadieprojektet

Centerpartiet vill ha bättre redovisning av mångmiljonprojektet

Ny bok

Plågsam läsning om en människas mörker

I Marit Sahlströms andra roman ”Skred” får läsarna på nära håll se en människa falla. Kulturjournalisten Sune Johannesson har läst tvåhundra sänkande sidor.

Ledare

Av klimatnödläge följer ny kärnkraft

De svenska reaktorägarna tror på kärnkraftens framtid. Signalen till regeringen är tydlig.