Annons

LO har tappat kontrollen

LO har satt en ny standard för negativt kampanjarbete när organisationen klumpar ihop M-ledaren Ulf Kristersson med Ungerns Viktor Orbán i sin valfilm inför Europavalet.
Ledare • Publicerad 6 februari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Högern har tappat kontrollen i EU.” När LO lanserade sin kampanj inför EU-valet den 26 maj var tonläget öronbedövande högt.

LO ger sig in i EU-valet.
LO ger sig in i EU-valet.Foto: Adam Ihse/TT

Den tillhörande kampanjfilmen som släpptes på tisdagen kunde närmast beskrivas som en övning i fri association. Bilder på en leende Ulf Kristersson (M) i samspråk med partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé, som kandiderar till EU-valet, varvas med artiklar om den ungerske premiärministern Viktor Orbán. Sedan texten: ”Moderaterna går till val med Viktor Orbáns parti i Europaparlamentet”. Det är en sanning med modifikation.

Annons

Moderaterna och Orbáns parti Fidesz tillhör förvisso samma partigrupp, kristdemokratiskt-konservativa EPP. Men att påstå att partierna går till val tillsammans är den värsta sortens ”guilt by association”.

De svenska moderaterna i Europaparlamentet, inte minst Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, har varit starkt kritiska mot Orbán. I höstas röstade de exempelvis för att aktivera artikel 7 i EU:s grundfördrag mot Ungern, vilket innebär att landet kan förlora sin rösträtt i EU på grund av att det inte upprätthåller EU:s grundläggande värden om demokrati eller rättsstatens principer.

Det fick givetvis inte plats i LO:s kampanjfilm. I stället försöker LO att odla en bild av Moderaterna som ett parti som ger sig i lag med SD här hemma och Fidesz i Europaparlamentet. Men M har knappast något utbyggt samarbete med Sverigedemokraterna. Det begränsar sig till ett fåtal kommuner i Skåne samt Sölvesborg i Blekinge, något som har kritiserats och fördömts av partitoppen.

Sverigedemokraterna var den andra måltavlan för LO:s kampanj. Att göra SD till huvudfienden har också varit en av Socialdemokraternas främsta strategier sedan 2014. Det har inte hjälpt.

S har fortsatt att läcka väljare till Sverigedemokraterna i de två senaste riksdagsvalen. Att fackföreningsrörelsen vänder sig mot SD, som har näst störst stöd inom LO-kollektivet, är därför ingen självklar framgångsstrategi för att entusiasmera dem som har övergivit partiet.

Gällande arbetsrätten, en av de viktigaste frågorna för LO:s medlemmar, står organisationen närmare SD än de nyvunna kamraterna i Centerpartiet och Liberalerna. Januariöverenskommelsen gör det dock omöjligt för LO att kritisera C och L. Då återstår enbart att vara kreativ och skruva upp volymen.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons