Annons

När kurderna blir måltavla måste omvärlden reagera

Det var under sommaren 2014 som terrororganisationen Islamiska staten (IS eller Daesh) påbörjade folkmordet på etniska och religiösa minoritetsgrupper, såsom kurder, zoroastrier, yazidier, shiamuslimer, kristna assyrier/syrianer/kaldéer och alawiter i Irak och syrien.
Kalmar • Publicerad 3 februari 2018
Rök stiger mot skyn efter en turkisk attack på syriskt territorium tidigare i veckan.
Rök stiger mot skyn efter en turkisk attack på syriskt territorium tidigare i veckan.Foto: Lefteris Pitarakis

Skräckväldet IS tog livet av oskyldiga civila, barn, kvinnor och män. De höll 5 000 yazidiska kvinnor i gisslan som sexslavar där de även såldes. Men terrorn stannade inte där. Den anlände även till flera europeiska storstäder – och det svenska Stockholm är endast ett exempel av många flera.

Kurderna fick beröm och hyllades runt om i världen för sin kamp mot IS terrorrörelse på krigsfronten, för det var ju trots allt kurderna som tog striden på marken. Nu är året 2018, och IS är nästan oskadliggjort, och inte som det var innan man tog striden mot terroristorganisationen. Nu har istället Turkiet – en nation som inte på något vis varit förtjusta i kurdernas kamp mot IS, och som på många sätt förnekat och förtryckt kurderna – tagit sig friheten att bomba och utplåna den kurdiska staden Efrin som är belagd i norra Syrien.

Annons

Den enväldige, diktatoriska turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan har nu hotat med att ödelägga den självstyrande kurdiska regionen i Syrien, och samtidigt vänder världen kurderna ryggen.

Nu, i två veckors tid, har den turkiska militären bombat den kurdiska staden Efrin. Människorättsobservatoriet i London (SOHR) hävdar att flera civila har drabbats och fått möta döden på grund av den turkiska militärens bombningar. Dag för dag möts vi av nyheter som berättar om oskyldiga människor bortgång. Historien är ännu en gång på väg att upprepas. Den kurdiska befolkningen i Syrien som är cirka fyra miljoner, kan återigen som ”kurder” bli en måltavla för en folkmordskampanj om världssamfundet inte reagerar.

Det är mycket sorgligt och befängt, att man från västvärlden inte visar solidaritet och därmed inte heller reagerar på det allvarsamma som nu sker, mot ett folk som offrat tusentals liv för kampen mot den globala jihadistiska terrorismen. Omvärldens stöd och agerande är hoppet för Efrins befolkning som nu iakttar hur deras hem smälter ner i jorden.

Att fördöma den turkiska bombkampanjen och kräva att den får ett slut är ett viktigt och mycket betydelsefullt steg.

Denja Eliassi

Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons