Annons

Gerhardsson vill slå ut sitt favoritlag

Peter Gerhardsson är osäker på om han ska säga Holland eller Nederländerna.
Men Sveriges förbundskapten vet vad han vill i VM-semifinalen.
Fotboll • Publicerad 1 juli 2019
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson och Nilla Fischer höll presskonferens i Lyon och ser fram emot VM-semifinalen mot Nederländerna.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson och Nilla Fischer höll presskonferens i Lyon och ser fram emot VM-semifinalen mot Nederländerna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Många svenskar vet inte om de ska kalla Nederländerna för Holland eller Nederländerna. Så även Peter Gerhardsson. När Sveriges förbundskapten höll presskonferens på Stade de Lyon inför onsdagens semifinal i fotbolls-VM blandade han.

– Jag vet inte vad man ska säga, Holland eller Nederländerna. Förr sade man Holland... då får man säga Holland. 1974, när jag var 15 år, och såg Holland–Västtyskland var det en av mina största fotbollsupplevelser. Från den VM-finalen har jag alltid varit oerhört fascinerad av holländsk, nederländsk fotboll. Från Johan Cruijff och hela den vägen, säger Gerhardsson.

Pluggade i Rotterdam

Annons

När 59-åringen studerade på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) lade han en del av tränarutbildningen i Rotterdam – och inspirerades.

– Sedan har jag följt mycket av deras fotboll, och varit där några gånger till.

Peter Gerhardsson tillträdde som Sveriges förbundskapten efter EM i Nederländerna 2017. Han var på plats under det mästerskapet, då Sverige slogs ut av värdnationen i kvartsfinal, och såg Nederländerna besegra Danmark med 4–2 i finalen.

– Den finalen, och den fotbollen som spelades, ligger väldigt nära det vi tror på, säger han och ser fram emot sitt första möte med Nederländerna.

– En oerhört häftig semifinal, det ska bli kul att se om vi kan slå ett av mina favoritländer när det gäller fotboll, både dam och herr.

Matchen är Sveriges första VM-semifinal på åtta år och Blågult är två segrar från att ta sitt första VM-guld. Men att damlandslaget kan skriva svensk fotbollshistoria – och ta sin första mästerskapstitel sedan EM-guldet 1984 – under finalveckan i sydöstra Frankrike är inget som laget funderar på ännu.

"Alla möjligheter"

– Det är ingenting som jag i alla fall tänker på, och har inte gjort det tidigare i turneringen heller. Att det är så länge sedan vi vann ett guld. Jag och resten fokuserar på vad som komma skall på onsdag. Vi har alla möjligheter att ta oss till final, säger mittbacken Nilla Fischer.

Under måndagen hade förbundskapten Gerhardsson inte fått några nya rapporter om skador, efter lördagens 2–1-seger mot Tyskland i kvartsfinalen. Däremot behöver han ersätta anfallaren Fridolina Rolfö i startelvan, som är avstängd efter två varningar under VM.

– Budskapet till de som tränade i går var egentligen att minst en av er kommer att starta. Ingen som vet mer än jag, kanske, eftersom att det är lång tid till match, säger han.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons