Annons

”Grattis alla fantastiska sjuksköterskor”

”Sjuksköterskans yrkesdag uppmärksammas över hela världen och i år är det extra speciellt eftersom Världshälsoorganisationen WHO utsett 2020 till ”Sjuksköterskans år”.”
Debatt • Publicerad 12 maj 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi förväntar oss att politiker och arbetsgivare nu tar lärdom av det som händer och agerar för att ge sjuksköterskor rätt förutsättningar.”
”Vi förväntar oss att politiker och arbetsgivare nu tar lärdom av det som händer och agerar för att ge sjuksköterskor rätt förutsättningar.”Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är idag 200 år sedan Florence Nightingale föddes, sjuksköterskan vars insatser för att förbättra hygien och omvårdnad blev banbrytande och gav möjlighet till kraftigt reducerad dödlighet. I dagsläget är betydelsen av det arbete som dagens sjuksköterskor gör satt i blixtbelysning och vi ser alla hur sjuksköterskorna kämpar i frontlinjen mot coronaviruset och hur yrkeskårens omvårdnadskunskap är nödvändig för att vården ska fungera patientsäkert.

Tacksamheten och kärleken som Vårdförbundets medlemmar nu får av patienter, anhöriga och samhället är rörande. De får inte bara applåder utan också hemgjord skyddsutrustning, mat, sång, teckningar, blommor och en mängd andra gåvor. Politikerna tävlar om att komma med förslag som gagnar medlemmarna. Statsministern och till och med kungen har uttryckt sitt varmaste tack. Det är fint att se, samtidigt som det är värt att fundera över att det ska krävas en pandemi för att vårdens organisering, kompetensförsörjning och arbetsvillkor ska få den uppmärksamhet som den behövt så länge.

Tora Elfversson Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län.
Tora Elfversson Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län.Foto: Mats Holmertz
”Det är värt att fundera över att det ska krävas en pandemi för att vårdens organisering, kompetensförsörjning och arbetsvillkor ska få den uppmärksamhet som den behövt så länge.”
Tora Elfversson Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län
Annons

På sjuksköterskans dag 2020 står många sjuksköterskor axel vid axel, i masker och visir som deras arbetsgivare kunnat skaka fram. De känner stor yrkesstolthet - men också sorg. Tankarna går till alla patienter och de tusentals kollegor som drabbats världen över av coronaviruset. Även många svenska sjuksköterskor har smittats i tjänsten och en del har själva behövt intensivvård. En sjuksköterska i Stockholm som arbetade med att vårda covid 19- patienter har förlorat sitt liv. Det är djupt tragiskt och helt oacceptabelt! Idag tänker vi såklart på henne, hennes familj och hennes kollegor.

Vi förväntar oss att politiker och arbetsgivare nu tar lärdom av det som händer och agerar för att ge sjuksköterskor rätt förutsättningar. Vårdförbundets medlemmar har för få kollegor vilket gör att det inte finns tillräckliga marginaler och beredskap i sjukvårdssystemet för att ens klara ”vardagsvården”. Alla landets 21 regioner har brist på specialistsjuksköterskor och så har det varit länge. Faktum är också att det finns 12 000 legitimerade sjuksköterskor som valt bort hälso- och sjukvården helt och hållet, oftast på grund av missnöje med arbetsmiljön och löneläget. Vårdförbundet har i många år krävt att staten, regeringen och vårdens arbetsgivare ska förbättra medlemmarnas arbetsmiljö och villkor så att yrkets attraktivitet höjs och att man orkar jobba kvar. Just nu är vi i ett läge med pandemi där det handlar om liv och död för både patienter och medlemmar, men när detta är över så behöver stora insatser göras för att förbättra lönevärdering och karriärvägar, satsningar måste till för kompetensutveckling och möjlighet till specialisering och det behöver ges möjlighet att få utvecklas som chef och ledare i hälso- och sjukvården.

Ny statistik från Universitets- och högskolerådet visar en rekordökning av antalet ansökningar till sjuksköterskeutbildningen under våren 2020 (34 procent). Det är uppenbart att ungdomar nu fått upp ögonen för detta livsviktiga yrke! Vårdförbundets medlemmar ser fram emot att välkomna och handleda dessa livsviktiga kollegor och när de kommer ut på arbetsmarknaden om tre år är det upp till bevis om politiker och arbetsgivare lyckas behålla de nya.

Vad tänker Region Kalmar län och kommunerna i Kalmar län göra för att vara bra arbetsgivare och kunna rekrytera och behålla tillräckligt många sjuksköterskor som stannar i den offentligt finansierade vården? Ge oss gärna ryggdunkningar, särskilt på sjuksköterskans dag, men planera också för rejält förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor. Stort Grattis och ett varmt Tack till alla fantastiska sjuksköterskor!

Tora Elfversson Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län

Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons