Annons

Hedvig Lindahl kan lägga av efter OS

Hedvig Lindahl stortrivs i tyska storklubben Wolfsburg och för samtal om ett nytt kontrakt.
Men karriären kan ta slut redan i år, medger hon. Och det skrämmer henne.
Fotboll • Publicerad 8 mars 2020
Hedvig Lindahl pratar med pressen efter söndagens träning på Estádio de Nora i Albufeira inför den avslutande matchen i Algarve Cup, mot Portugal på tisdag.
Hedvig Lindahl pratar med pressen efter söndagens träning på Estádio de Nora i Albufeira inför den avslutande matchen i Algarve Cup, mot Portugal på tisdag.Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska fotbollslandslagets förstamålvakt Hedvig Lindahl hamnade i en jobbig situation förra sommaren, och kan hamna i ett liknande läge i år.

Då kom hon till VM som klubblös efter att ha petats i Chelsea, men spelade till sig en flytt till Wolfsburg efter ett strålande mästerskap. Kontraktet med den tyska klubben går ut den 30 juni i år, och en knapp månad senare kan hon teoretiskt sett gå in i ännu en stor turnering, OS i Tokyo, utan att tillhöra något lag.

Annons

– Jag är inte så orolig, jag försöker vara ganska lugn i att saker och ting löser sig. Och jag borde rimligtvis ha en bättre förhandlingssituation gentemot andra klubbar nu, eftersom jag nu faktiskt får vara med och spela i stora matcher. Det fick jag inte i Chelsea, säger Lindahl.

Rivalen gravid

Den 36-åriga målvakten har dock ett ganska bra förhandlingsläge med Wolfsburg. Lindahl har varit given sedan hon kom till klubben, eftersom tyska landslagsmålvakten Almuth Schult tvingades operera axeln i somras. Nu är Schult dessutom gravid och ur spel ytterligare några månader.

Det som talar emot svenskan är möjligen åldern, säger hon.

– Jag fattar väl också att det kanske någon gång kommer ett läge där man behöver föryngra.

– Och Almuth kommer kanske tillbaka och vill kämpa för den platsen igen, så kanske ska jag också bara försöka pausa här och nu och vara nöjd. Den här våren är lite av en bonus för mig, för tanken var att hon skulle ha varit tillbaka redan i november eller december.

OS-guld kan bli slutet

Och även om Wolfsburg vill förlänga är det inte helt givet att Hedvig Lindahl vill det. En perfekt säsong, där Wolfsburg går långt i Champions League under våren och där Sverige kanske tar OS-guld, skulle kunna bli det sista hon gör i karriären.

– Så skulle det kunna vara, säger Lindahl.

– Hittills har det alltid varit den sportsliga utmaningen som har styrt mina val. Men om det blir som man drömmer om i år, då kanske det finns läge att det mer blir det sociala som får styra vart vi ska flytta härnäst.

Det börjar snart bli dags att mer långsiktigt slå sig ner någonstans tillsammans med frun Sabine Willms och parets två barn, säger Lindahl. Men livet efter karriären skrämmer samtidigt, erkänner hon.

– Man måste förstå att jag har spelat fotboll ända sedan jag var fyra år. Och sedan jag var 12–13 år har jag varit med i olika lag där man har varit uttagen för att man är bra. Jag är 37 nu och det är hela mitt liv. Det är ganska stor grej när det försvinner.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons