Annons

Sjöströms mardröm: "Otroligt försiktig"

Simstjärnan Sarah Sjöström har vid ett tillfälle varit nära att vägra lämna ett dopningstest.
Orsaken: en smutsig testmiljö.
Simning • Publicerad 13 februari 2020
Sarah Sjöström, här i bassängen i Antalya, om skräcken att få i sig otillåtna medel: "Man måste vara otroligt försiktig".
Sarah Sjöström, här i bassängen i Antalya, om skräcken att få i sig otillåtna medel: "Man måste vara otroligt försiktig".Foto: Henrik Montgomery/TT

Sjöström, för tillfället på träningsläger i Turkiet, säger att hon reagerade med förvåning över nyheten att brottaren Jenny Fransson åkt fast för dopning.

Den ena av två dopningsbomber i svensk idrott förra veckan. Den andra som åkte fast var terränglöparen Robel Fsiha.

Annons

– Det är sjukt om det är som hon säger att hon fått i det utan att hon förstår det. Det känns väldigt tragiskt i så fall, säger Sjöström.

– Man tänker att det inte händer i Sverige. När man var yngre fick man utbildning om det varenda gång man var på en träff med SOK (Sveriges olympiska kommitté) eller något sånt.

– Man lär sig från väldigt ung ålder i Sverige att det inte är okej med dopning och även med alla hälsorisker. Även om det kan hjälpa idrottaren att bli bättre så riskerar man att dö i förtid.

"Det var äckligt"

Sjöström laddar för OS i Tokyo om drygt fem månader, där hon är ett av Sveriges största guldhopp. Hon tog tre OS-medaljer, en av varje valör, i Rio 2016 med guldet på 100 meter fjäril som höjdpunkt. I samma OS blev Jenny Fransson Sveriges första kvinnliga OS-medaljör i brottning då hon tog brons.

– Vi känner inte varandra, men har pratat några gånger, berättar Sjöström.

Simstjärnan beskriver det som ”den största mardrömmen” att åka dit för dopning. Och berättar om när hon var nära att vägra lämna dopningsprov i samband med en världscuptävling i Kina.

– Det var så jäkla smutsiga toaletter. Jag tänkte att ska jag vägra göra det? Om jag rör något nu och det nuddar mitt test, vad gör jag då? Det var så äckligt. Man kan skriva en kommentar om det är något man reagerar över vid testtillfället och jag skrev att det var den smutsigaste toalett jag någonsin har varit på, berättar hon.

Försiktig med vatten

Jenny Fransson hävdar att hon utsatts för sabotage. Sjöström berättar att hon gör allt i sin makt för att det aldrig ska hända henne.

Hon har full koll på vattenflaskor, äter aldrig medicin som hon inte dubbelkollat och testar aldrig något okänt på hörsägen.

– På mästerskap tar jag alltid en ny flaska om jag druckit från en och sedan lagt ifrån mig den. Det är sjukt dåligt för miljön, men jag kan inte riskera något. Enda gången är om jag gett min vattenflaska till tränaren medan jag simmar, berättar hon.

Annons

TT: Har du hört talas om någon som utsatts för sabotage?

– Nej, aldrig faktiskt.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons