Ny regel ska säkra restaurangerna
Folkhälsomyndighetens åtgärder för att bromsa spridningen av covid-19 i Sverige betyder nya regler för skärpt säkerhet i restaurangmiljöer.
Borgholms kommun har tagit lokala beslut för att underlätta för restauranger som ska anpassa sig efter de senaste strikta råden.
Besökare ska serveras vid borden, trängsel ska undvikas och gäster ska placeras vid bord med lagom mellanrum för att undvika risk för smitta.
Nu har Borgholms kommun beslutat att möjliggöra för restauranger att omgående kunna öppna sina uteserveringar. Det kommer inte att tas ut någon avgift för uteserveringar under försäsongen.
– Det är för att de ska slippa faktura innan de har kommit igång. Vi får se hur det blir sedan. Vi följer situationen dagligen, säger Anders Magnusson, Borgholms kommun.
Alla tillsynsbesök inom livsmedel och alkohol kommer att ske senare om det inte är akut. Betaldatumet för tillsyn av miljöfarlig verksamhet, livsmedelshantering och utskänkningstillstånd är förlängt till 1 september 2020.
För Eva Nilsson som äger Borgholms Kök och Bar, betyder det nya beslutet från kommunen inte så mycket.
– Förra året kom det nya regler att vissa restauranger på särskilda områden i Borgholm kunde ansöka om att ha uteservering från och med första mars under den här säsongen. Vi sökte det, säger Eva Nilsson.
Redan under helgen stod uteserveringen på plats. För andra som har sökt tillstånd för senare period under sommaren är det alltså fritt fram att ställa ut bord och stolar redan nu.
Eva Nilsson berättar om flera åtgärder som införts på restaurangen sedan en tid tillbaka.
– Vi uppmanar gäster att hålla avstånd till varandra och vi har minskat antalet sittplatser för att de inte ska sitta trångt. Jag tycker att gästerna följer det bra.
Att nu kunna nyttja fler sittplatser utomhus underlättar för de restauranger som nu har ännu mer begränsat antal platser inne.