Öppet brev till invånarna

Öppet brev till invånarna i Borgholms kommun om arbetet med att hantera effekterna av Coronaviruset, covid-19. Din roll är viktig – tillsammans kan vi minska smittspridningen och öka tryggheten!
Ilko Corkovic (S) och kommunchef Jens Odevall
Foto: Borgholm kommun

Effekterna av det nya coronaviruset, covid-19, påverkar alla länder. De allra flesta som smittas får lindriga symtom som hosta och feber. Men vi vet också att hög ålder och ett antal underliggande sjukdomar är riskfaktorer.

Nyheter om spridning och sjukfall kablas ut över världen, i riksmedia och lokalpress. Oron som finns i vårt samhälle känner vi också av här, på vår ö.

För att bromsa smittspridningen tas det både på nationell och på lokal nivå beslut som får stora konsekvenser. Kultur- och idrottsevenemang förbjuds. Företag inför nödvändiga restriktioner. Resor och möten ställs in. Verksamheter pausas på flera håll och länder stänger sina gränser. Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer över 70 år att begränsa sina kontakter med andra människor. Det innebär bland annat att undvika kollektivtrafik, affärer och offentliga lokaler, där det rör sig mycket människor.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Borgholms kommun fattade vi snabbt beslut om att alla besök på våra omsorgsboenden undanbedes samt att tillfälligt stänga våra träffpunkter. Vi har ställt in flera evenemang, resor och kurser samt möjliggör viss utbildning och arbete på distans, allt för att förhindra smittspridning.

Du har en viktig roll

Du som kommuninvånare kan göra mycket för att minska smittspridning, minska oro och öka tryggheten. Det är viktigt att du är noga med din handhygien, respekterar besöksförbudet inom omsorgen, undviker att besöka äldre släktingar eller andra riskgrupper och stannar hemma från jobbet om du är sjuk. Om dina barn är sjuka ska de stanna hemma från skolan eller förskolan, även vid lindriga symtom.

Det är också viktigt att håller dig uppdaterad och följer myndigheternas rekommendationer. Kommunen uppdaterar kontinuerligt hemsida och Facebook.

Du kan göra skillnad

· Nu när sociala kontakter begränsas, särskilt för personer över 70 år – fortsätt att hålla kontakten, ring eller skriv och hör hur läget är och hör dig för om det finns något du kan hjälpa till med.

· Om du har en person i din närhet som kanske inte har tillgång till samma snabba, uppdaterade information som du har – ta dig några minuter och förklara vad som händer i världen och i vår kommun.

· Har du en granne eller bekant som inte pratar svenska – hjälp om möjligt till att översätta det som våra myndigheter och vi i kommunen berättar. På Borgholms kommuns hemsida finns länkar till information på flera språk, skicka gärna en sådan länk till din bekant.

· Vi översköljs även med falsk information och rykten i sociala flöden. Ta reda på fakta och var noga med att inte sprida sådant material eftersom det bidrar till oro. Hjälp till att hänvisa till myndigheternas och etablerade serösa mediers korrekta information. Be den som sprider informationen att granska källan till informationen.

Näringslivet påverkas

Corona leder också till en svår situation för många av våra företagare. Kommunen försöker stötta näringslivet och hoppas att alla som har möjlighet, kan bidra till den lokala affärs- och restaurangnäringen så mycket de kan.

Kommunens roll

Borgholms kommun tar sitt ansvar och agerar för bästa möjliga hantering av situationen. Personalstyrkan sliter just nu extra hårt, särskilt inom förskola, skola och omsorg.

Blir det brist på personal inom vård och omsorg, på grund av att många är sjuka eller är tvungna att stanna hemma, kan det betyda att vissa insatser tillfälligt ställs in, till exempel sociala aktiviteter.

Skolledningen har informerat alla föräldrar om att det är extra viktigt att även barn stannar hemma om de känner av förkylningssymtom. En del utbildning sker nu på distans. Blir det brist på personal inom skola och förskola kan det betyda att mindre enheter tillfälligt slås samman. Öppna förskolan håller tillsvidare stängt, men vår ambition är att så långt det är möjligt erbjuda förskola och skola åt alla barn.

Våra medarbetare är vana vid att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, fötterna igång och händerna rena, och just nu gör de storartade insatser och ska ha en stor eloge av oss alla!

Vi har en fortsatt utmanande tid framför oss. Omtanken om varandra är kanske det viktigaste redskapet. Om du ger lite extra av den, har vi tillsammans alla förutsättningar att ta oss igenom det som väntar. Det är imponerande att se hur vi alla går samman och hjälper varandra!

Borgholm 20 mars 2020

Ilko Corkovic (S),

kommunstyrelsens ordförande

Jens Odevall,

kommunchef

Läs mer

Musik

Stödgala ska rädda Hulingen – här är artisterna som uppträder

”Vill verkligen ha kvar den här musikscenen”.

Coronavirus

Fritt fram: Ny regel gör att uteserveringar får ställas ut

Eva Nilsson hade redan ansökt om tillstånd från 1 mars och flera åtgärder har gjorts inne på restaurangen för att säkra miljön för besökarna.

Coronavirus

Riksdagsledamot – från köksbordet: ”Är annorlunda”

Laila Naraghi: ”Visar att demokratin levererar”

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Coronavirus

Hon återvänder till vården – för att möta coronapatienter

Andrea Berg från Kalmar hade slutat inom vården.

Coronavirus

Kalmar: Riskgruppens nya liv: ”Håller mig hemma”

Barometerns seniorreportrar vittnar om en ny mer isolerad tillvaro.